Naslovna / Vijesti / Politika / REAGOVANJE: Netačna je tvrdnja mitropolita Amfilohija da je Vlada povukla tzv. zakon o majkama, Vlada je sprovela Odluku Ustavnog suda

REAGOVANJE: Netačna je tvrdnja mitropolita Amfilohija da je Vlada povukla tzv. zakon o majkama, Vlada je sprovela Odluku Ustavnog suda

Povodom izjave mitropolita Amfilohija „da postoji mogućnost da crnogorska vlast povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kao što je povukla Zakon o majkama”, podsjećamo Mitropolita da Vlada ni tada nije imala takvu mogućnost, kao što je nema ni danas, i nije povukla takozvani zakon o majkama.

Odlučujući o ustavnosti tog pravnog propisa, koji se zove Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Ustavni sud Crne Gore je, kao jedini autoritet koji odlučuje o saglasnosti zakona sa Ustavom, ocijenio da su pojedine njegove odredbe diskriminatorne, i da nijesu u saglasnosti sa Ustavom. Vlada je u zakonskoj proceduri sprovela Odluku Ustavnog suda.

Baš kao što je pokrenuta inicijativa za ocjenu zakona u tom slučaju, i Mitropolija danas ima mogućnost da podnese inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, što je premijer Marković predložio mitropolitu Amfilohiju.

Vlada će svaku odluku Ustavnog suda sprovesti, kao i svaki put do sada.

O RTPV

Pročitajte i

Pogledajte koja partija je potrošila najviše novca za reklame na Fejsbuku

Političke partije i izborne liste potrošile su više od 77 hiljada eura za sponzorisanje njihovih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *