Naslovna / Vijesti / Društvo / Čarkilović: Nema mjesta panici

Čarkilović: Nema mjesta panici

Gostujući u Jutarnjem program TV Pljevlja epidemiološkinja Biljana Čarkilović rekla je da nema mjesta panici po pitanju korona virusa, situacija je za sada pod kontrolom, ali treba biti obazriv. Trenutno u Pljevljima nema osoba stavljenih pod zdravstveni nadzor. Maske treba koristiti samo u slučaju pojave simpoma virusa.

Prema riječima epidemiološkinje dr Biljane Čarkilović situacija u našem gradu po pitanju virusa korona je povoljna, nema zaraženih, ali kako kaže nije isključeno da u budućnosti nećemo govoriti o ovom virusu i na našem tlu.

“Mi danas nemamo osoba pod zdravstvenim nadzorom ni juče, u subotu smo imali dvije osobe koje su bile na Žabljaku, na proputovanju. Nema mjesta panici, sve je pod kontrolom.”, potvrđuje epidemiološkinja dr Biljana Čarkilović.

Pod zdravstveni nadzor stavljaju se zdrave osobe koje su bile na području zahvaćenom virusom, traje 14 dana. U Pljevljima trenutno nema osoba stavljenih pod zdravstveni nadzor.

“Na cijeloj teritoriji Crne Gore brojka osoba stavljenih pod zravstveni nadzor mijenja se iz dana u dan, sve zavisi kako se situacija odvija.”, objašnjava Čarkilović.

Znaci i simptomi koji se javljaju kod respiratornih infekcija prisutni su i kod ovog virusa, a oni su: visoka temperatura različitog stepena, kašalj, suzenje očiju, kijanje, bol pri disanju, kratak dah, bol u mišićima, umor, glavobolja.

Kako kaže dr Čarkilović maske treba koristiti samo kad se jave simptomi, to je najbolja zaštita pod uslovom da se pravilno koristi.

Za sada u Crnoj Gori nemamo osobe smještene u karantin.

“Situacija je pod kontrolom, voditi računa, ne treba paničiti, ali svakako treba biti obazriv.”, upozorava dr Čarkilović.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *