Naslovna / Vijesti / Kultura / Enciklopedija rudarstva i geologije

Enciklopedija rudarstva i geologije

Redaktor i glavni autor dr Miodrag Gomilanović, dipl, inženjer rudarstva.

U izdanju Akademije inženjerijskih nauka Crne Gore i JU Zavoda za geološka istraživanja Podgorica, izašla je iz štampe Enciklopedija rudarstva i geologije Crne Gore. Redaktor i glavni autor ovog  djela je dr Miodrag Gomilanović.

U  knjizi  je obrađeno 360 termina iz oblasti rudarstva i geologije koji su u vezi sa prostorom Crne Gore. Dati su nazivi ruda, stijena i mineralnih sirovina, nazivi objekata i lokacija na kojima  se vrši ili je vršena njihova eksploatacija.

Autori ovog teksta svjesni su činjenice da  enciklopedija obrađuje ogroman broj odrednica i da se ne može nikada reći da je neka knjiga ove vrste potpuna i konačna, pa naravno ni ova. Stoga smatraju da je ona solidna osnova za nastavak rada na ovom izdanju koje će biti dopunjeno novim saznanjima angažovanjem poslenika naučne i tručne javnosti iz ove oblasti.

Kako ističe priređivač, prostor Crne Gore  je veoma inspirativan za ovo istraživanje imajući u vidu da je na tom prostoru  utvrđeno više od 30 vrsta mineralnih sirovina, od čega su četiri obnovljive, a ostale neobnovljive. Ovome treba dodati i tehnogene mineralne sirovine nastale u procesu proizvodnje glinice, proizvodnje koncentrata olova i cina i proizvodnje barita i ukrasnog kamena, što je karakteristično za pljevaljski kraj.

Značaj knjige uvećan je i objavljivanjem 64 fotografije ruda, stijena i fosila Crne Gore iz zbirke Zavoda za geološka istraživanja rudarskih preduzeća. Za to se pobrinula specijalistička laboratorija “Boni“ u Podgorici.

Date su i bilješke o ličnostima koje su imale bitan uticaj na geološko-rudarska istraživanja i eksploataciju i dali naučni i stručni doprinos ovoj oblasti. Iz Pljevalja su zastupljeni: dr Miodrag Gomilanović, dr Filip Vuković, dr Ranko Borović, dr Kasim Hrković, dr Tihomir Dragašević, dr Ratomir Stanić.

-Konceptom i načinom obrade i vrhunskim prikazom geološke i  rudarske problemtike, Enciklopedija  već sada pada u one značajne knjige koje su sebi obezbijedile dugo istoriijsko i kulturnoi trajanje – kaže prof. dr Radomir Simić, jedan od recenzenata Enciklopedije. Pohvalne riječi i visoko  stručn mišljenje o ovoj knjizi  dao je i drugi recenzent prof. dr Novak Blečić.

U pisanju ove knjige, osim glavnog autora i priređivača dr Gomilanovića, bili su angažovani prof. dr Branislav Glavatović, Milosav Kalezić, dr Miodrag Kaluđerović i dr Vasilije Radulović.

M. Joknić

O RTPV

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *