Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Farmeri podrškom iz Agrobudžeta do dostizanja EU kvaliteta mlijeka

Farmeri podrškom iz Agrobudžeta do dostizanja EU kvaliteta mlijeka

Agrobudžetom za 2020. godinu nastavlja se podrška farmerima kako bi unaprijedili kvalitet sirovog mlijeka koje proizvode na svojim gazdinstvima, a samim tim i podsticaj njihovoj konkuretnosti i ostvarivanju većih prihoda, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Taj resor danas je objavio Javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka za 2020. godinu, kroz koji proizvođači mogu dobiti osnovnih 50 do 70 odsto bespovratne podrške za nabavku opreme za mužu i čuvanje mlijeka, uz dodatnu podršku za mlade, žene i poljoprivredne osiguranike.

“Podrška Ministarstva je 50 odsto od ukupne vrijednosti investicije za nabavku opreme za mužu (muzilica, rosfrajnih kanti za mlijeko i sredstava za dezinfekciju), odnosno 70 odsto za nabavku opreme za hlađenje mlijeka (laktofriza). Za mlade poljoprivrednike (do 40 godina) podrška se uvećava za 5 odsto, za žene podnosioce zahtjeva podrška se uvećava 5 odsto i dodatnih 5 odsto za one koji su poljoprivredni osiguranici”, navode u Ministarstvu.

Dodaju da za podršku po tom javnom pozivu mogu konkurisati sva registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom mlijeka i mlijeko predaju registrovanim mljekarama i sirarama, kao i ona koja se bave proizvodnjom mlječnih proizvoda na sopstvenom gazdinstvu.

“Rok za podnošenje Zahtjeva za dodjelu podrške je 2. april”, naglasili su.

U Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja ocjenjuju da kvalitet sirovog mlijeka koje se proizvodi na crnogorskim farmama iz godine u godinu raste, zahvaljujući toj mjeri podrške, ali i kontinuiranoj edukaciji farmera na temu pravilne muže i održavanja kvaliteta mlijeka.

“U prošloj godini skoro 60 odsto otkupljenog sirovog mlijeka bilo je u skladu sa kriterijumima EU, što je bilo 10 odsto više u odnosu na 2018. Cilj Ministarstva je da nastavi sa mjerama za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, kako bi svo otkupljeno mlijeko bilo EU kvaliteta. Takođe, dostizanje najvećih standarda kvaliteta mlijeka, jednako je važno i za konkuretnost gazdinstva koja sama prerađuju mlijeko u tradicionalne mlječne proizvode”, zaključuju u Ministarstvu.

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *