Naslovna / Vijesti / Društvo / Visok nivo rizika od koronavirusa u Crnoj Gori

Visok nivo rizika od koronavirusa u Crnoj Gori

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim koronavirusom trenutno se smatra visokim, u odnosu na dosadašnji nivo koji je bio umjeren, saopštio je danas na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti ministar zdravlja Kenan Hrapović, iznoseći procjenu rizika koju je uradio Institut za javno zdravlje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Hrapović je članovima Nacionalnog koordinacionog tijela pojasnio na kojim činjenicama se zasniva procjena rizika.

“Široko uspostavljeno lokalno prenošenje virusa u Italiji, sa kojom Crna Gora ima kulturnu i saobraćajnu povezanost, kao i broj pogođenih pokrajina i oblasti koji i dalje raste, implicira visoku izvjesnost da će se dalje lokalno širenje infekcije u Italiji nastaviti, uprkos intenzivnim i vanrednim mjerama prevencije i suzbijanja. Povećan je broj država i teritorija u Evropi koje prijavljuju obolijevanje, a posebno država iz neposrednog okruženja. Tu, prije svega, mislim na Hrvatsku, ali i Sjevernu Makedoniju – takođe države sa kojima imamo bliske saobraćajne i kulturološke veze”, naveo je ministar.

Dodao je da je povećan i broj država i teritorija u svijetu u koje je virus stigao iz Italije, kao što su Švedska, Švajcarska, Norveška, Finska, Austrija, Rumunija, Nigerija…

“Ono što je važno, vjerovatnoća nastanka klastera tj. grupisanja obolijevanja od KOVID-19 u državama Evrope poput grupisanja u Italiji smatra se visokom. Pouzdano se zna da jednom nakon uvoza virusa iz pogođenog područja on počinje vrlo lako i brzo da se širi u lokalnoj populaciji. Najvjerovatniji razlog leži u činjenici da postoji određeni udio slučajeva sa blagim simptomima koji ne dovode do traženja ljekarske pomoći i/ili asimptomatskih zaraznih slučajeva. Njihov porast, kao i broj država izvan Kine koje prijavljuju slučajeve inficiranja novim koronavirusom, predstavljaju potencijalne izvore infekcije za stanovništvo Crne Gore”, saopštio je Hrapović.

Ministar je ponovio da nema razloga za paniku, te da su sve aktivnosti države usmjerene na pravovremen odgovor u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, sa kojom se suočava cijela planeta.

Begić: Situacija nije neočekivana, spremamo se već nedjeljama

Epidemiolog i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da je u prethodna 24 sata u Italiji zabilježeno 566 novih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, što ukazuje da je došlo do intenziviranja lokalne transmisije, a to znači da je rizik za izvoz virusa sa teritorije Italije u okolne zemlje visok.

“Ne samo to, zabilježeni su slučajevi i izvoza virusa u neke udaljenije zemlje u Africi, prije svega u Nigeriju, Egipat i Alžir, direktno povezani sa žarištem u Italiji. Trenutno u Evropi 30 zemalja registruje obolijevanje od novog koronavirusa i za očekivati je da u narednom periodu prvi slučaj bude zabilježen i u Crnoj Gori. Treba napomenuti da takva situacija nije neočekivana, to je nešto za šta se mi spremamo već nedjeljama, tako da su svi planovi postupanja za tu situaciju razrađeni, testirani i u gotovo apsolutnoj mjeri funkcionalni”, saopštio je Begić.

Begić je kazao i da se u Evropi najveći nivo obolijevanja trenutno bilježi u Njemačkoj, zatim Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim državama Evropske unije.

“Hrvatska trenutno ima registrovanih sedam slučajeva sa dokazanom lokalnom transmisijom, a pored nje, od država okruženja ili nama bliskih država, Sjeverna Makedonija ima jedan registrovani slučaj”, zaključio je Begić.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *