Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Kasni ugovor o ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane u Pljevljima

Kasni ugovor o ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane u Pljevljima

Ugovor o ekološkoj rekonstrukciji TE trebalo je da bude potpisan do kraja 2019. godine, što je bila jedna od najava Elektroprivrede Crne Gore. To se nije desilo i to pomjera željene rokove za početak ovog posla od kojeg zavisi i čistiji vazduh u Pljevljima, najzagađenijem crnogorskom gradu prenose dnevne novine Vijesti.“

Do potpisivanja ugovora o ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane  u Pljevljima sa izabranim konzorcijumom Dec Internacional – Bemax – BB Solar – Permonte nije došlo u februaru, što je bila jedna od najava Elektroprivrede Crne Gore – prenose dnevne novine “Vijesti”.  U EPCG su saopštili da očekuju tokom ovog mjeseca ugovor za investiciju od 54 miliona eura. Vijesti dalje pišu da prema nezvaničnim informacijama, predstavnici DEC-a moraju biti dvije sedmice pod medicinskim nadzorom, nakon što doputuju iz Kine u Crnu Goru, pošto je u toj zemlji epidemija koronavirusa.

“U ovom momentu stekli su se svi preduslovi za potpisivanje ugovora i trenutno se radi na dolasku kolega iz Kine, organizovanju sastanka i definisanju datuma koji se očekuje u martu”, saopšteno je “Vijestima” u EPCG.

“Sa izabranim konzorcijumom smo završili sve potrebne pregovore o potpisivanju ugovora za projekat ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE “Pljevlja”. U cilju pravilnog sagledavanja vremenskog okvira i prolongiranja prvobitnog najavljenog roka trebalo bi imati u vidu vremenski period pravosnažnosti donijetih odluka tj. rokova za potencijalne žalbe svih učesnika u tenederskom procesu, Takođe, očekivalo se i poštovanje procedura kineskog patrnera u dobijanju bankarskih garancija u svim fazama projekta za šta je bilo potrebno određeno vrijeme”, odgovorili su iz EPCG.

Projekat ekološke rekonstrukcije TE treba, prema prvobitnim najavama, da bude realizovan do 2021. godine i da omogući nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (Termoelektrana-Rudnik uglja) u narednih 20 do 30 godina.

Iz EPCG su krajem prošle godine saopštili da će ovaj posao biti završen do 2022. godine.

Izrada i revizija glavnog projekta trajaće šest mjeseci. Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, trebalo bi da se obezbijedi i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja – prenose “Vijesti”.

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *