Naslovna / Vijesti / Društvo / Danas se obilježava Svjetski dan energetske efikasnosti

Danas se obilježava Svjetski dan energetske efikasnosti

U svijetu se već 22 godine 5. mart obilježava kao Svjetski dan energetske efikasnosti. Biti energetski efikasan znači da se energija upotrebljava na racionalan način, bez odricanja. Da bi se ostvarila, primenjuju se različite mere, koje mogu biti tehničke prirode ili promene u ponašanju.

Energetska efikasnost znači smanjenje utroška energije za proizvodnju ili život ljudi. Često je pogrešno interpretirana kao štednja energije, što neizbježno dovodi do smanjenja kvaliteta života. Međutim, biti energetski efikasan znači da se energija upotrebljava na racionalan način, bez odricanja. Da bi se ostvarila, primenjuju se različite mjere, koje mogu biti tehničke prirode ili promjene u ponašanju. Prvi tip mjera podrazumjeva da uređaji koje koristimo imaju visok stepen korisnog dejstvaodnosno da imaju male gubitke prilikom pretvaranja jednog oblika energije u drugi.

“Gdje god se energija javlja moguća je njena ušteda. A javlja se u proizvodnji, distribuciji i potrošnji. U proizvodnji energije postoji stepen iskorištenja. Zato treba voditi računa o povećanju iskorišćenja kod svih izvora proizvodnje i potrošnje energije.

U domaćinstvu se na svakom koraku može štediti energija njenom racionalnom ipotrebom”, kaže Mervan Avdović.

Primjene mjera energetske efikasnosti direktno, pozitivno, utiče i na zaštitu životne sredine. Opština Pljevlja radi na primjeni nekih mjera kako bi postigla više efekata, od ekonomskih, energetskih, ekoloških do vizuelnih.

Svjetski dan energetske efikasnosti se obilježava svake godine 5. marta u čast prvog sastanka svjetskih eksperata održanog na ovaj dan 1998. godine u Austriji, kako bi razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rješenjima.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *