Naslovna / Vijesti / Društvo / Dobili dozvolu za sanaciju treće faze deponije Maljevac

Dobili dozvolu za sanaciju treće faze deponije Maljevac

Rekultivacija deponije Maljevac će se obavljati paralelno sa projektom ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE.

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je Elektroprivredi (EPCG) građevinsku dozvolu za rekultivaciju deponije Maljevac treća faza termo tehničkog kompleksa, u Pljevljima. Deponija se nalazi na dijelu urbanističke parcele 6, u okviru Detaljnog prostornog plana Termoelektrana Pljevlja.

U rješenju Ministarstva se navodi da radovi na rekultivaciji deponije obuhvataju učvršćivanje i osiguranje stabilnosti brane i njeno korišćenje do početka deponovanjananovu deponiju, obustavljanje deponovanja otpada na kaseti 3, zatvaranje kasete 3, tehničku rekultivaciju kasete 3, bilološku rekultivaciju ove kasete i izmještanje Paleškog potoka sa izgradnjom pumpne stanice sa elektroinfrastrukturom.

RADOVI

Navedeno je da će radovi na rekultivaciji biti izvedeni prema glavnom projektu koji je uradio vodeći projektant Nikola Cipranić i nikšićko preduzeće NikCom, čiji izvršni direktor je Vladimir Nikolić, a osnivač Ivana Ćipranić.

Glavni projekat revidovan je od strane podgoričke firme GeoT, čiji osnivač je Tanja Perović Tomanović, a izvršni direktor Radonja Vojinović.

U aprilu je Ministarstvo održivog razvoj a izdalo građevinsku dozvolu EPCG za rekultivaciju prve faze deponije Maljevac, a početkom avgusta je ovaj Vladin resor izdao građevinsku dozvolu za rekultivaciju druge faze ove deponije.

Iz EPCG je ranije saopšteno da će se rekultivacija deponije obavljati paralelano sa projektom ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka Termoelektrane. EPCG će u projekat nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac uložiti oko 20 miliona eura. Na deponiji Maljevac su u avgustu prošle godine počeli da se izvode radovi, koji podrazumijevaju skidanje gornjeg humusnog sloja i uklanjanje rastinja i šiblja sa same lokacije i pristupnog puta. Iz EPCG je ranije navedeno da će se rekultivacija deponije realizovati u fazama. U prošloj godini su, saglasno Ugovoru o korišćenju sredstava za remedijaciju lokacije Pljevlja, potpisanog sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom održivog razvoja u okviru projekta “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” trebali da otpočnu radovi na rekultivaciji kasete 2, koji se finansiraju iz kredita Svjetske banke u iznosu od četiri miliona eura. Planirano je da će se rekultivacija kasete 1 realizovati u periodu od ove do naredne godine, dok je ranije najavljeno da će rekultivacija kasete 3 otpočeti tokom 2023. godine.

KONZORCIJUM

Konzorcijum koji čine kompanije Dec International, Bemax, BB Solar i Permonte, dostavio je najpovoljniju ponudu za ekološku rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane Pljevlja. Vrijednost projekta ekološke rekonstrukcije je 54,45 miliona eura sa uračunatim porezom, a ovaj konzorcijum dostavio je ponudu od 54,42 miliona eura. Procijenjena vrijednost ponude donešena je na osnovu idejnog projekata koji je uradila renomirana kompanija SteagEnergy Services GmbH iz Njemačke. Osnivač i izvršni direktor Bemax-a je Veselin Kovačević, vlasnici podgoričkog BB Solara su Blažo Đukanović i Ivan Burzanović, koji je i izvršni drektor tog preduzeća, dok je osnivač podgoričke kompanije Permonte Branka Vujadinović, a izvršni direktor Bojan Bošković.

Ugovor sa konzorcijumom još uvijek nije potpisan, iako je prema prvim najavama trebao da bude potpisan do kraja prošle godine.

Iz EPCG su ranije kazali da bi projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE trebalo da bude realizovan do naredne godine i da će omogućiti nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima u narednih 20 do 30 godina.

Rekonstukcijom će, prema riječima predstvnika EPCG, biti obezbijeđeno ispunjene obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom odlukom EU iz 2017. godine. Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac i izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za đenitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda. Ranije je najavljeno da će uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, biti obezbijeđen i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja. Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, treba da budu svedeni na granice ispod dozvoljenih.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *