Naslovna / Vijesti / Društvo / Održano predavanje u oblasti pčelarstva: Varoa problem ili izazov

Održano predavanje u oblasti pčelarstva: Varoa problem ili izazov

U organizaciji Sekretarijata za privredu i pčelarskog udruženja “Matica” Pljevlja u skupštinskoj sali, održano je predavanje u oblasti pčelarstva na temu “Varoa problem ili izazov”.

Pčelari, ali i svi drugi zaintresovani, imali su priliku da čuju kakve probleme uzrokuje varoa pčelinjim zajednicama, ali i koje preventivne mjere mogu da preduzmu u sprečavanju iste.

Na predavanju je govorio uvaženi stručnjak iz ove oblasti, prof.dr Slađan Rašić.

“Upoznaćemo pčelare sa  problematikom koja je najaktuelnija u čitavoj Evropi i u svijetu, a vezana je za najveću opasnost koja vreba na pčelinjaku, a to je varoa. Pokušao sam da sakupim sve što je najnovije u istraživanjima u vezi odbrane od varoe, što se tiče svih radova koji su bili na poslednjem kongresu iz pčelarstva u Montrealu 2019. godine”. Sublimirao sam ta znanja i te radove i sada ću ih prezentovati pčelarima u Crnoj Gori, odnosno u Pljevljima”, kazao je na početku razgovora za našu televiziju, prof. Rašić.

Slađan Rašić, je istakao da je ovaj problem varoe zastupljen punih 45 godina i još uvijek je veoma aktuelan, međutim kako je objasnio, varoa ne predstavlja opasnost samo za pčele, već je i prenosnik pojedinih bolesti, virusnih oboljenja koje su veoma opasne za pčele.

“Preventivne mjere za varou ne postoje. Na pragu smo da selekcijom, nekih boljih pčela, kad kažem boljih, mislim na prije svega otpornije pčele na varou, otkrijemo linije koje mogu da se nose sa varoom i time što ona donosi u košnicu. Osim hemije i lijekova koje se koriste, postoji i selekcijiski biološki program koji omogućava da se preferiraju otpornije pčele koje su otporne na viruse u cjelosti”, zaključio je Rašić.

O RTPV

Pročitajte i

Registrovano 618 novopozitivnih slučajeva infekcije, 10 iz Pljevalja

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *