Naslovna / Vijesti / Društvo / Proizvođačima i ove godine bespovratna podrška za izgradnju sistema za navodnjavanje

Proizvođačima i ove godine bespovratna podrška za izgradnju sistema za navodnjavanje

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja sa bespovratnom podrškom poljoprivrednim proizvođačima za izgradnju sistema za navodnjavanje, čime rješavaju dostupnost vode na gazdinstvu i smanjuju rizike u proizvodnji.

U skladu sa Agrobudžetom za 2020. godinu, danas je objavljen Javni poziv za dodjelu podrške investicijama za izgradnju bunara i bistijerni za 2020. godinu.

Podršku mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači (fizička i pravna lica), kako iz sektora biljne proizvodnje, tako i iz sektora stočarstva. Potrebno je da u trenutku podnošenja Zahtjeva za odobravanje podrške budu registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Kroz objavljeni javni poziv podržava se izgradnja eksploatacionih bunara na otvorenom prostoru, u plastenicima i staklenicima kao i za plantažno gajenje voćaka i vinove loze. Takođe, uz podršku Ministarstva mogu kupiti i novu opremu za bunare, pumpe, agregate, rezervoare, nove tifone, kao i cijevne linije od bunara do proizvodne parcele. U cilju obezbjeđivanja napajanja stoke vodom podržava se izgradnja novih, ali i adaptacija postojećih bistijerni.

Kroz javni poziv proizvođačima je obezbijeđena bespovratna podrška u iznosu do 50% od prihvatljivih troškova investicije, a ne više od 3.000€ po podnesenom zahtjevu i ne više od 35 €/m bunarske bušotine.

Podrška kod novoizgrađenih bistijerni, ali i kod adaptacije postojećih, je do 50% za nabavku materijala za izgradnju, a ne više od 35 €/m3 novoizgrađene bistijerne i ne više od 3.000,00€ po podnesenom zahtjevu.

I za ovu mjeru, dodatnih 5 odsto podrške ostvaruju poljoprivredna gazdinstva čiji je nosilac osiguran po osnovu poljoprivrede.

Proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 01. jula 2020. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, Javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači i javnost biti obaviješteni na vrijeme.

O RTPV

Pročitajte i

Novih 230 slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori, u Pljevljima zabilježena četiri slučaja infekcije

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 664 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *