Naslovna / Vijesti / Društvo / Realizacija projekta “Medijski centar za izvještavanje o životnoj sredini – NORTH” podstiče veću uključenosti novinara u oblasti životne sredine

Realizacija projekta “Medijski centar za izvještavanje o životnoj sredini – NORTH” podstiče veću uključenosti novinara u oblasti životne sredine

Radio televizija Pljevlja u saradnji sa Centarom za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), organizacijom Green Home, sprovodi projekat Medijski centar za izvještavanje o životnoj sredini – NORTH. Inače ovaj dvogodišnji projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske komisije kroz program Profesionalizacija medija u Crnoj Gori.

U okviru ovog projekta započeto je sa procjenjivanjem potreba medija za istraživačko izvještavanje o pitanjima životne sredine. Cilj ove aktivnosti je obezbjeđivanje sveobuhvatne analize potreba i podataka o stepenu uključenosti novinara u oblasti životne sredine i njenog uticaja na život građana, te prikazivanju  prioriteta za obuke novinara, zavisno od njihove stručnosti za period 2020-2022. Ključni rezultat će biti izrađena Analiza potreba i kreiranje osnovnog plana obuke za naredne dvije godine u skladu sa istom.

U Milet bašti održana je prva sesija sa fokus grupom, novinarima  iz Pljevlja. Sastanak sa fokus grupu predvodio je profesor Fakulteta političkih nauka U Beogradu, medijski ekspert i dugogodišnji saradnik CEDEMA Miloš Bešić.

Ono što je interesantno na fokus grupi čula su se različita mišljenja zbog čega su Pljevlja najzagađeniji grad u Crnoj Gori, od odnosa države prema ovoj sredini preko nepoštovanja zakona do odnosa samih građana prema životnoj sredini.

Osim fokus grupa, sprovešće se istraživanje sa urednicima medija kako bi se ispitali sledeći segmenti: a) Identifikacija demografskih, akademskih i ekonomskih karakteristika novinara; b) Nivo osnovnih vještina novinara (osnovnog poznavanja rada na računaru, digitalnih aplikacija u medijima, jezik); c) Obim uključenosti u medijske obuke tokom posljednje dvije godine i vrsta i predmeti obuke; d) Stepen zadovoljstva postojećim obukama za novinare i preprekama u razvoju kvalitetnih obuka za novinare; e) Potrebe za obukom u oblasti radija, televizije i digitalnih medija.

Nakon realizacije gorenavedenih aktivnosti, projektni partneri na projektu “Medijski centar za izvještavanje o zaštiti životne sredine” će započeti sa obukama za novinare sa sjevera Crne Gore.

O Milo Džaković

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *