Naslovna / Vijesti / Društvo / U januaru zabranjen uvoz više od 73 tone hrane

U januaru zabranjen uvoz više od 73 tone hrane

Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima, tokom januara je zabranjen uvoz 73.275 kilograma hrane, navodi se u posljednjem izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

“Zabranjen je uvoz osam pošiljki, ukupne težine 73.275 kg, i to: jedna pošiljka paprike u količini od 800 kg, jedna pošiljka pasulja u količini od 200 kg, jedna pošiljka paradajza u količini 5.300 kg, jedna pošiljke hrane za životinje u količini od 25.000 kg, jedna pošiljka industrijske jabuke u količini od 11.280 kg, jedna pošiljka jabuka u količini od 12.595 kg i dvije pošiljke mandarina u količini od 18.100 kg”, ističe se u izvještaju rada fitosanitarne inspekcije.

Kako se navodi, pošiljke paprika, pasulja, paradajza, jabuka i mandarina su vraćene zbog prisustva pesticida, dok je uvoz hrane za životinje zabranjen zbog isteklog roka.

Takođe, inspekcija za hranu je tokom januara od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti zabranila uvoz i stavljanje u slobodan promet dvije pošiljke hrane u ukupnoj količini od 510 kg.

Od toga je zabranjen uvoz 78 kilograma beskvasnog integralnog hljeba zbog utvrđivanja neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima u odnosu na sadržaj mikotoksina i 432 kilograma džema zbog nedozvoljenog sadržaja aditiva.

Prilikom unutrašnje kontrole objekata, utvrđene nepravilnosti najčešće su se odnosile na nehigijensko rukovanje hranom tokom prerade, obrade i čuvanja, neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, zatečenu hranu u prometu izmijenjenih organoleptičkih svojstava ili isteklog roka upotrebe i sl.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti u unutrašnjoj kontroli, inspektori su preduzeli 64 upravne mjere i to: 14 rješenja o otklanjanju infrastrukturnih neusaglašenosti u određenom roku; pet rješenja o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane; 28 ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme; 17 izrečenih prekršajnih naloga (5.300 eura). U izvještajnom periodu izvršeno je devet kontrola izvršenja mjera naloženih u prethodnom periodu”, dodaje se u izvještaju.

Veterinarska inspekcija izdala 12 rješenja za karantin

Veterinarska inspekcija je prilikom unutrašnje kontrole u januaru obavila ukupno 1.000 pregleda, a zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je i 12 rješenja za karantin.

Nakon sprovedenih pregleda, inspektori su preduzeli upravne mjere i radnje: izdato je šest rješenja o opservaciji pasa i mačaka radi isključivanja sumnje na bjesnilo; četiri rjesenja o otklanjanju nepavilnosti kod držaoca životinja; šest rješenja sa mjerama u slučaju sumnje odnosno potvrde zarazne bolesti životinja (enzootska leukoza goveda, trihineloza kod domaćih svinja i 0 groznica); četiri ukaza o otklanjanju nepravilnost kod držaoca životinja; 12 rješenja za karantin”, stoji u izvještaju.

Tokom januara, nije bilo neusaglašenih pošiljki namijenjenih uvozu koje podliježu kontroli granične veterinarske inspekcije.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Na koronavirus pozitivno još 212, četiri slučaja u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 857 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *