Naslovna / Vijesti / Društvo / U Pljevljima prezentovan drugi IPARD javni poziv za Mjeru 1

U Pljevljima prezentovan drugi IPARD javni poziv za Mjeru 1

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je pljevaljskim poljoprivrednicima prezentovalo drugi IPARD javni poziv za Mjeru 1, a to su “Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava”. Kroz Mjeru 1 zainteresovani domaćino  mogu dobiti bespovratnu podršku u iznosu i od 60 do 70 odsto investicije za unapređenje proizvodnje.

“To su investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava za primarnu proizvodnju a investicije koje su prihvatljive su od 10.000 do 500.000 evra bez PDV-a. Investicije koje se podržavaju su nabavka mehanizacije, izgradnja i rekonstrukcija objekata za smještaj mehanizacije i štale. Pojednostavljene su neke stavke, konkretno za sektor stočarstva. Više nema pet hektara, nego je uslov broj grla. Došlo je i do promjene u smislu nabavke traktora. Više nije standard evro 2,3 i 4 nego isključivo pet standard za nabavku traktora. Pojednostavljena je i procedura nabavke”, kazala je Maja Pejović, samostalni savjetnik u Direktoratu u plaćanju u MPRR.

Javni poziv za bespovratnu podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju kroz IPARD program, objavljen je 24. februara i traje do 19. maja ove godine. Kroz ovaj poziv, poljoprivrednicima je na raspolaganju novih 12,3 miliona eura bespovratne podrške, iz EU fondova i nacionalnog budžeta.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Epidemiolog Laušević: Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Epidemiološka situacija može se kontrolisati samo ukoliko najmanje 95 odsto populacije poštuje propisane protiv epidemijske …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *