Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Zbog rada nedjeljom inspekcija kaznila trgovine sa 8.100 eura

Zbog rada nedjeljom inspekcija kaznila trgovine sa 8.100 eura

Tržišni inspektori su, zaključno sa 1. martom, kod devet trgovaca utvrdili kršenje odredbe o neradnoj nedjelji zbog čega su izrekli 8.100 eura kazni, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi za inspekcijske poslove.

Kako su dodali, naplaćen je kompletan iznos.

“U periodu od 22. oktobra prošle do 1. marta ove godine tržišni inspektori su u devet slučajeva utvrdili da trgovci vrše promet robe nedjeljom, suprotno članu 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini. Inspektori su u svih devet slučajeva zatvorili prodajne objekte za period u kojem rad nije dozvoljen”, ukazali su u Upravi.

Oni su naveli da je ukupan iznos novčanih kazni za šest tgovina i nadležne u tim kompanijama 7.200 eura, dok je za tri preduzetnika izrečeno ukupno 900 eura kazni.

Za nepuna četiri mjeseca od početka primjene odredbe o neradnoj nedjelji, najviše kršenja, ukupno četiri, utvrđeno je kod trgovinskih objekata u Budvi. Po jedna prodavnica je kažnjena u Danilovgradu, Podgorici, Beranama, Kotoru i Tuzima.

Prva neradna nedjelja za trgovine na malo i veliko bila je 20. oktobra prošle godine. Od tada, kako ističu u Upravi za inspekcijske poslove, pod nadzorom su trgovine u svim opštinama.

“U sjedištu Tržišne inspekcije u Podgorici je organizovan rad dežurnog inspektora koji putem telefona prima prijave i odgovara na pitanja građana. Tržišna inspekcija je od 20. oktobra prošle godine do 1. marta ove kontinuirano vršila inspekcijske nadzore nad primjenom propisane obaveze iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se propisuje da se trgovina ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, određenim zakonom kojim se određuju državni i drugi praznici”, rekli su u Upravi.

Kada je riječ o broju tržišnih inspektora, u Upravi navode da ih ima 52.

“Angažovanje inspektora organizuje se na osnovu procjene rizika stanja na terenu i po potrebi se uključuju u nadzor. U ovoj oblasti nadzora angažuju se naizmjenično svi tržišni inspektori kroz stalnu organizaciju dežurstava na cijeloj teritoriji države”, rekli su u Upravi.

Poslodavcima koji prekrše odredbu i otvore radnju nedjeljom, inspektori mogu izreći kaznu do 10.000 eura.

Ipak, izmjenama i dopunama Zakona u unutrašnjoj trgovini utvrđeni su izuzeci za rad, među kojima su apoteke, specijalizovane prodavnice ili kisoci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme.

Nedjeljom mogu raditi i pumpe, prodavnice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, pijace, štandovi, tezge, vitrine, pokretne prodavnice, kao i automati izvan pijaca.

U izuzetke su uvrštene i prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja, autobuskih, željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i javno g prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta trgovinu na veliko.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Od početka godine naplaćeno 706 miliona eura poreskog duga

Od početka godine naplaćeno je više od 706 miliona eura, plan po rebalansu budžeta premašen …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *