Naslovna / Vijesti / Kultura / Predstava „Kozocid“ gostovala na sceni Doma kulture

Predstava „Kozocid“ gostovala na sceni Doma kulture

Predstava „Kozocid“ Gradskog pozorišta iz Podgorice izvedena je sinoć na sceni Doma kulture. Višestruko nagrađivanu predstavu po svom tekstu režirala je Vida Ognjenović.

Predstava „Kozocid“ se igra već godinu dana i nailazi na odlične reakcije i publike i kritike širom regiona. Polazište komada je događaj iz prošlosti posleratne Jugoslavije kada je prioritet petogodišnjeg plana obnove i izgradnje nakon Drugog svjetskog rata bila industrijalizacija zemlje. Stručnjaci su tada procijenili da bi u planinskim krajevima zemlje  trebalo razvijati drvnu industriju.

Da bi se za to stvorili uslovi, morale su biti istrijebljene koze jer su, prema njihovim proračunima, nanosile veliku štetu obnavljanju šuma. U siromašnim seoskim domaćinstvima gdje su koze bile važan izvor prihoda, to je odjeknulo kao kazneni pohod.

Kritičari ističu da je predstava višeslojna i višeznačna.

Svaki lik u predstavi ima svoju priču. Lik koji tumači Radusinović nagovara seljane na prevaru, da saslušaju šta vlasti imaju za reći, ali da urade po svome.

Dubravka Drakić igra lik udovice Stane, predsjednice AFŽ –a.

Drakić kaže da predstava treba da nas podstakne na razmišljanje i temeljitije ispitivanje u čemu je sve korijen svih naših zabluda i podjela.

Predstavu je pljevaljska pozorišna publika razumjela na pravi način i imala odličnu komunikaciju sa glumcima na sceni.

O RTPV

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *