Naslovna / Vijesti / Politika / Saopštenje za javnost Demokrata

Saopštenje za javnost Demokrata

Klub odbornika Demokratske Crne Gore Pljevlja, podnio je pet predloga za dopunu dnevnog reda sjednice Skupštine koja je zakazana za 20. mart, a između ostalih i razmatranje informcije o ulozi i razlozima angažovanja specijalne Protivterorističke jedinice u mjesecu februaru 2020. godine na teritoriji opštine Pljevlja.

Operativne aktivnosti ove jedinice, koja je uglavnom bila primjetna po ulicma prilikom  zaustavljanja i pretresanja lica i vozila, potom u masovnom pretresanju dominantno omladine u ugostiteljskim objektima, izazvale su uznemirenost kod građana i masovne reakcije u javnosti.

Dok su širom države odjekivale eksplozije automobila sa smrtnim ishodima, Protivteroristička jednica je sa fantomkama i pod punom ratnom opremom  pretresala mirne građane i omladinu u Pljevljima.

Imajući u vidu da su poslovi ove jedinice: –  suzbijanje i borba protiv svih oblika terorizma; – rješavanje najsloženijih otmica, talačkih i drugih kriznih situacija, lišavanje slobode članova organizovanih kriminalnih grupa i izvršilaca najtežih krivičnih djela; – pružanje pomoći organizacionim jedinicama Uprave policije u situacijama, u kojima se očekuje pružanje otpora vatrenim oružjem;- posebna obezbjeđenja visokih državnih funkcionera i objekata od posebnog značaja; – snajperske operacije;- ronilačke intervencije i akcije spašavanja u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda, asistencije i saradnju sa specijalnim policijama drugih država; – izvještavanje o realizaciji postavljenih ciljeva i druge poslove iz djelokruga rada Uprave policije, a da je Centar bezbjednosti Pljevlja javno saopštavao da je bezbjednosna situacija stabilna, građanima Pljevalja i Skupštini opštine Pljevlja nadležni organ je dužan objasniti ulogu i svrhu aktivnosti ove jedinice u naznačenom mjesecu.

Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je da organi lokalne samouprave ostvaruju saradnju sa javnim službama i drugim pravnim licima čiji je osnivač država, učestvuju u postupku utvrđivanja i sprovođenja planova i programa razvoja i daju predloge, sugestije i mišljenja u pogledu vršenja djelatnosti na teritoriji opštine. Javne službe i druga pravna lica iz stava 1 ovog člana dužni su da u postupku pripreme planova i programa razvoja iz svoje djelatnosti, na teritoriji opštine, kao i izvještaje o njihovom ostvarivanju dostave organima lokalne samouprave.

Dakle, tražimo objašnjenje od Uprave policije koju finansiraju svi građani ove zemlje, šta je bila svrha djelovanja specijalne jedinice u jednom od najmirnijih i najbezbjednijih gradova u Crnoj Gori?

Klub odbornika Demokrata Pljevlja

O RTPV

Pročitajte i

Pogledajte koja partija je potrošila najviše novca za reklame na Fejsbuku

Političke partije i izborne liste potrošile su više od 77 hiljada eura za sponzorisanje njihovih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *