Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Za nabavku poljoprivredne mehanizacije do 50 odsto bespovratne podrške

Za nabavku poljoprivredne mehanizacije do 50 odsto bespovratne podrške

Poljoprivredni proizvođači od danas mogu podnositi zahtjeve za bespovratnu podršku za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme, kroz javni poziv objavljen kroz Agrobudžet za 2020. godinu.

Kroz ovaj poziv poljoprivredna gazdinstva imaju mogućnost da uz bespovratnu podršku do 50 odsto vrijednosti investicije modernizuju i olakšaju rad uz kupovinujednoosovinskih pogonskih mašina, kao što su motokultivatori, motokosačice, i priključci za ove mašine. Iskustva iz prethodnih tri godine od kada se primjenjuje ova mjera podrške pokazuju izuzetno veliko interesovanje naših proizvođača.

Predmet podrške su i priključci za dvoosovinske mašine, kao što su traktorske kosačice, plugovi, freze, tanjirače, drljače, sjetvospremači, sijačice, sadilice, rasipači mineralnog đubriva, rasturači stajnjaka, prskalice, berači, vadilice, prikolice i slično.

Korisnici podrške kroz ovaj javni poziv su fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i odnose se na sektore stočarstva, krmnog bilja, vinogradarstva, voćarstva, maslinarstva, zatim ratarstva, povrtarstva i ljekovitog bilja.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50% od vrijednosti investicije, a ne više od 2.500,00€ po podnesenom zahtjevu. Nakon realizovane investicije, odnosno kupljene mehanizacije, poljoprivredni proizvođači dostavljaju zahtjev za odobravanje podrške sa propratnom dokumentacijom koja je definisana pozivom. Nakon izvršene administrativne i terenske kontrole od strane Ministarstva podrška se isplaćuje korisnicima.

Proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 13.04.2020. godine. Javni poziv će se završiti ranije, ako ukupna visina podrške, na osnovu pristiglih zahtjeva, prevaziđe budžetom planirani godišnji iznos, a o čemu će Ministarstvo obavijestiti poljoprivredne proizvođače.

O RTPV

Pročitajte i

Za projekat 1000 plus se prijavilo pet banaka, poziv za građane u oktobru

Pet komercijalnih banaka prijavilo se na osnovu javnog poziva u okviru četvrte faze projekta „1000 …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *