Naslovna / Vijesti / Društvo / Opis procedura rada na granici u vrijeme opasnosti od širenja virusa korona

Opis procedura rada na granici u vrijeme opasnosti od širenja virusa korona

Sanitarna inspekcija od 26.01.2020. godine, sprovodi zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz NR Kine, Italije, Južne Koreje, Japana, Singapura, Irana i drugih pogođenih područja i teritorija u skladu sa razvojem epidemiološke situacije, zbog pojave zarazne bolesti atipične pneumonije izazvane novim sojem virusa korona (COVID-19).

Sanitarna inspekcija zdravstveni nadzor vrši na svim graničnim prelazima nad putnicima koji dolaze iz NR Kine, Italije i drugih pogođenih područja i teritorija u skladu sa razvojem epidemiološke situacije.

Zbog kompleksnosti situacije naložena je koordinacija i sinhronizacija svih graničnih službi na graničnim prelazima, i pružanje pomoći, službenicima zdravstveno-sanitarne inspekcije, koji funkciju obavljaju na graničnim prelazima.

Granična policija vrši poslove graničnih provjera na graničnim prelazima, prilikom ulaska putnika u Crnu Goru.

Policija uvidom u lična dokumenta putnika i na druge načine provjerava destinacije na kojima se u proteklih 15 dana nalazio putnik i prikuplja informacije direktnim razgovorom sa putnikom.

Pitanja koja se postavljaju su:

1. Da li ste posljednjih 14 dana bili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji, Japanu, Singapuru, Iranu i dr.

2. Da li ste tokom posljednjih 14 dana bili u kontaktu sa nekom osobom koja je bila potvrđeni ili vjerovatni slučaj infekcije novim virusom korona?

3. Da li ste tokom posljednjih 14 dana bili u nekoj zdravstvenoj ustanovi / bolnici u kojoj se liječe oboljeli od infekcije novim virusom korona?

4. Tokom boravka u inostranstvu da li ste posjetili bilo koju pijacu /tržnicu živih životinja u toku posljednjih 14 dana?

Ako je odgovor na bilo koje od navedenih pitanja pozitivan ili se na drugi način ispostavi da bi putnik mogao biti prenosilac virusa granična policija odmah obavještava sanitarne inspektore kako bi tu osobu stavili pod zdravstveni nadzor.

Pitanja su podložna promjenama kako se epidemiološka situacija mijenja.

Na svim graničnim prelazima postoji kontakt telefon sanitarnih inspektora koje poziva granična policija prilikom ulaska u zemlju lica koja dolaze iz pogođenih područja i teritorija ili su boravili u tim područjima i tim teritorijama.

Zdravstveno sanitarna inspekcija je na Aerodromu Podgorica i Tivat, prisutna sve vrijeme dok se odvija avio- saobraćaj.

U cilju sprovođenja naloženih mjera iz oblasti granične kontrole, a na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje, Nacionalnog koordinacionog tijela i Ministarstva zdravlja, pojačana je kontrolno-nadzorna funkcija na lokalnom i regionalnom nivou dok su na centralnom nivou za koordinaciju i sprovođenje mjera na terenu zaduženi službenici Odsjeka za granične provjere.

Utvrđene procedure rada na aerodromskim graničnim prelazima:

1. Službenici SGP postavljaju dolazećim putnicima pitanja da li dolaze iz NR Kine, Italije, Južne Koreje, Japana, Singapura, Irana i dr.

2. U slučaju da se putnik izjasni pozitivno službenici SGP odmah obavještavaju aerodromsko osoblje;

3. Aerodromsko osoblje prenosi informaciju aerodromskom ljekaru, koji odmah na dostavljene kontakte informiše sanitarnog inspektora;

4. Po završetku pasoške kontrole službenici SGP putnika i njegova dokumenta predaju aerodromskom osoblju;

5. Putnik se zadržava u prostoru dolazaka (Gate) u pratnji aerodromskog osoblja do dolaska sanitarnog inspektora;

6. Sanitarni inspektor po dolasku odlazi zajedno sa aerodromskim ljekarom u ambulantu u putničkom terminalu, koja je i do sada korišćena za obavljanje razgovora sa putnicima koji su na ovaj način prepoznati da dolaze potencijalno ugroženih područja.

7. Aerodromsko osoblje putnika usmjerava od prostora dolazaka do ambulante i predaje putnika i njegova dokumenta sanitarnom inspektoru i aerodromskom ljekaru;

8. Sanitarni inspektor obavlja razgovor sa putnikom i po potrebi istoga stavlja pod zdravstveni sanitarni nadzor, informiše o daljem postupanju u slučaju pojave određenih simptoma i putniku predaje njegova putna dokumenta, nakon čega putnik napušta AP.
Ostale napomene:

– U slučaju porebe obavještava se epidemiolog IJZ i traži se njegova asistencija
– Aerodromski ljekar za potrebe Aerodroma nastavlja da vodi zaseban protokol o svim putnicima sa kojima je obavljen razgovor, uz evidenciju: imena i prezimena putnika, broja leta kojim je doputovao, područja iz kojeg dolazi i da li je stavljen pod zdravstveni sanitarni nadzor.

Na velikim graničnim prelazima, granična policija je opremljena sa zaštitnom opremom.

Sektor granične policije, u skladu sa nadležnostima prihvata i sprovodi preporuke Instituta za javno zdravlje, Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i naredbe Ministarstva zdravlja, pruža pomoć nadležnim zdravstvenim i inspekcijskim organima u sprovođenju zdravstvenog nadzora, za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenoošenja virusa korona.

O RTPV

Pročitajte i

Najviše diskriminacije na radu

Građani smatraju da je najveći stepen diskriminacije u oblasti zapošljavanja, a najmanji u zdravstvu, pokazalo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *