Naslovna / Vijesti / Društvo / Planirana izgradnja više od 900 stanova za pripadnike vojske

Planirana izgradnja više od 900 stanova za pripadnike vojske

Unapređenje životnog standarda pripadnika Vojske Crne Gore i zaposlenih u Ministarstvu odbrane jedan je od prioriteta u ovoj godini resora na čijem je Predrag Bošković. U toku je izgradnja stanova u Danilovgradu, a slični projekti planirani su u još četiri crnogorske opštine. Paralelno s tim radiće se i na unapređenju uslova za rad i obuku pripadnika Vojske.

Ministarstvo odbrane, kazala je za Dnevne novine generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse u tom Vladinom resoru Alma Ljuljanaj Jovićević, posvećeno radi na unapređenju životnog standarda pripadnika Vojske Crne Gore i zaposlenih u Ministarstvu.

“To je definitivno jedan od prioriteta našeg resora i u tom cilju realizuje se nekoliko projekata za izgradnju stambenih objekata i to u Nikšiću, Pljevljima, Baru i Podgorici, dok se u Danilovgradu očekuje završetak radova na izgradnji zgrade na jesen ove godine”, istakla je ona.

Projektom izgradnje stambenog objekta u opštini Danilovgrad na lokaciji “Rsojevica”, podsjetila je Ljuljanaj Jovićević, stambeno pitanje riješiće 68 pripadnika Ministarstva i Vojske Crne Gore. Vrijednost ovog projekta je oko 5,5 miliona eura, a očekivanja su da, kako je rekla, ovaj stambeni objekat bude završen na jesen.

“Takođe, u saradnji sa opštinama Nikšić i Pljevlja završen je, odnosno u finalnoj fazi kada su Pljevlja u pitanju je proces ustupanja zemljišta koja će biti namijenjena za realizaciju izgradnje stanova za potrebe rješavanja stambenog pitanja zaposlenih, prije svega onih vojnika koje prebivalište imaju u ove dvije opštine”, kazala je Ljuljanaj-Jovićević.

Skupština opštine Nikšić, kako je objasnila, na sjednici održanoj u decembru 2019. godine donijela je odluku o prenosu bez naknade, prava raspolaganja na građevinskom zemljištu površine 3.865 m2, koja se nalazi u okviru urbanističke parcele “M” u zahvatu DUPa “Podtrebjesa” izmjene i dopune, radi izgradnje stambenog objekta spratnosti PO+4+Pk.

“Skupština opštine Nikšić je navedenom odlukom oslobodila Ministarstvo odbrane obaveze plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Očekivanja su da glavni projekat definiše izgradnju 55 stanova u opštini Nikšić, odnosno 43 stana u opštini Pljevlja”, precizirala je Ljuljanaj-Jovićević.

U toku su, dodaje, razgovori i sa opštinom Bar kako bi ova opština ustupila na raspolaganje Ministarstvu odbrane neku od lokacija na kojima je predviđena izgradnja stambenih objekata, kao i da Ministarstvo odbrane oslobodi naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, s tim da Ministarstvo odbrane ustupi opštini Bar na raspolaganje neku od neperspektivnih vojnih lokacija koje se nalaze na teritoriji te opštine.

“Ovo iz razloga što se za lokaciju Popovića ekonomija, koja je prvobitno bila predviđena za izgradnju dva stambena objekta sa ukupno 1OO stambenih jedinica, vode postupci restitucije, te se do okončanja istih ne može otopočeti sa investicionim ulaganjima”, pojasnila je Ljuljanaj-Jovićević.

Pored navedenih projekata, ističe, Ministarstvo odbrane stvorilo je planske pretpostavke da se u Podgorici, na bivšim vojnim lokacijama može izgraditi oko 650 stambenih jedinica.

“Aktivnosti na realizaciji projekta planirane su da otpočnu tokom ove godine. Svi projekti vezani za izgradnju stambenih objekata biće realizovani preko Stambene zadruge ‘Odbrana, koju su osnovali Ministarstvo odbrane i Sindikat Vojske Crne Gore sa ciljem da u njihovoj nadležnosti bude rješavanje stambenih potreba pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske”, kazala je Ljuljanaj-Jovićević.

Pored stambene izgradnje, dodaje, u narednom periodu Ministarstvo odbrane planira da u postojećim vojnim kompleksima realizuje projekte izgradnje novih objekata i rekonstrukcije postojećih, kako bi se poboljšali i unaprijedili uslovi za rad i obuku pripadnika Vojske.

“U tom cilju, budžetom Ministarstva odbrane za 2020. godinu u kasarnama u Nikšiću, Baru, Danilovgradu, Vojnom aerodomu “Knjaz Danilo” u Podgorici i Kolašinu, predviđeno je ulaganje u infrastrukturne projekte u ukupnom iznosu od 4.800.000,00 eura”, rekla je Ljuljanaj-Jovićević.

Ključni objekti definisani planom ulaganja, prema njenim riječima, su hangar za smještanje Bell helikoptera, ali i izgradnja radionice i hangara za smještanje lako oklopnih vozila, čiji se dolazak očekuje u trećem kvartalu ove godine.

MILION EURA ZA NOVU KASARNU U ANDRIJEVICI

“Pored radova u postojećim vojnim kompleksima, strateški cilj ovog ministarstva je i formiranje nove kasarne u opštini Andrijevica, za koju je planirano finansijsko ulaganje u ovoj godini u iznosu od oko 1.000.000 eura. Za izradu glavnog projekta, ali i infrastrukturno ulaganje za formiranje radarskog sistema na planini Bjelasica, Ministarstvo odbrane je planirano izdvajanje oko 800.000,00 eura”, naglasila je Ljuljanaj-Jovićević.

Ministarstvo odbrane, ističe, u saradnji sa Upravom javnih radova iz Kapitalnog budžeta realizuje projekte izgradnje i rekonstrukcije objekata u kasarni “Marko Miljanov Popović” u Podgorici kako bi se stvorili uslovi da se u ovoj kasarni formira jedinstveni centar svih organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore koji se nalaze na teritoriji glavnog grada Podgorica.

“Ovaj projekat realizuje se fazno, a planirano je da se kompletan projekat realizuje u periodu od osam do 10 godina. Trenutno se u fazi rekonstrukcije nalaze dva objekta koji će služiti organizacionim jednicama Vojske Crne Gore, a očekuje se da njihova rekonstrukcija bude završena i prije predviđenog roka, odnosno tokom jula mjeseca”, pojasnila je Ljuljanaj-Jovićević.

Tokom godine, kako je kazala, nastaviće se rekonstrukcija i preostala dva objekta za koje je izrađena projektna dokumentacija, a uporedo se radi na projektovanju zgrade Generalštaba Vojske Crne Gore odnosno Ministarstva odbrane.

“Sve ovo predstavlja prvu fazu revitalizacije ovog kompleksa koja će se realizovati u periodu od 2020. do 2022. godine, a vrijednost radova iznose 16.000.000,00 eura. Finansijski iznos sredstava koji su potrebni kako bi se realizovali svi projekti u kasarni “Marko Miljanov Popović” biće poznati nakon izrade tehničke dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju svih objekata koji su planirani da se izgrade na ovoj lokaciji”, zaključila je Ljuljanaj-Jovićević.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *