Naslovna / Vijesti / Hronika / Model i tablice presretača biće poznati javnosti

Model i tablice presretača biće poznati javnosti

Rukovodstvo Uprave policije odlučilo je da uvaži preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije i omogući objavljivanje svih podataka vezanih za rad vozila presretača u saobraćaju, saznaju Dnevne novine.

Dnevnim novinama je potvrđeno da su ti podaci već dostavljeni i u Savjetu su u toku pripremne aktivnosti kako bi se javno objavio spisak svih službenih presretača, njihov opis i tehničke karakteristike, registarske oznake i kao i fotografija svakog od njih.

Kako saznaju DN, fotografije svih presretača Uprave policije biće dostupni javnosti od sjutra.

Podsjetimo, Dnevne novine su 13. marta objavile informaciju da je Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio Upravi policije da objavi spisak svih službenih prestretača, njihov opis i tehničke karakteristike, registarske oznake i fotografija svakog od njih.

Kako su tada pojasnili iz Savjeta, ti podaci inače nisu oglašeni tajnim i povjerljivim.

Naime, Savjet je iskazao snažnu podršku svim naporima Uprave policije koji se preduzimaju u pogledu unapređenja bezbjednosti saobraćaja na putevima.

“Savjet i u ovoj 2020. nastavlja sa programom Praćenje primjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, sa namjerom da i dalje podrži i promoviše rad Uprave policije, snažeći njenu otvorenost prema društvu i građanima. Preporučili smo Upravi policije da objavi spisak svih službenih presretača, njihov opis i tehničke karakteristike, registarske oznake i fotografija svakog od njih”, kazao je Dnevnim novinama predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

Savjet je, kako je dodao Zeković, uvjeren da je objava tih podataka u interesu dalje demokratizacije i otvaranja crnogorske policije, jačanja integriteta policije i njenog povjerenja u društvu.

“To se neće negativno odraziti na efikasnost u postupanju policije i nepovoljno djelovati u sprečavanju nezakonitih aktivnosti jer je suština i da sve poznate činjenice, u odnosu na kontrolu brzine i o prisutnosti presretača u saobraćaju, preventivno djeluju na vozače. Potvrda policijske djelotvornosti jeste izostanak vršenja krivičnih i prekršajnih djela, a ne samo vidljivi dokazi djelovanja u suočavanju s njima. Savjet je uvjeren da će javni dostupni podaci na koje se ukazuje, podstaći i preventivno djelovanje policije u konkretnoj materiji. Dostupnost informacija o presretačima uz već osiguranu izvjesnost kažnjavanja neminovno će uticati da će vozači stalno voziti pod razmišljanjem i tenzijom, stalno paziti i usporavati, jer se tipovi/ modeli vozila koja se koriste kao presretači često srijeću u saobraćaju”, pojasnili su Dnevnim novinama iz Savjeta.

Postupajući na osnovu obraćanja građana, Savjet je provjerio aktivnosti policije kada snima iz patrolnog vozila ostale učesnike u saobraćaju.

“O ovoj temi smo diskutovali sa Upravom policije, koja je pokazala značajnu posvećenost i spremnost da se o svim, pa i nedovoljno poznatim pitanjima razgovara sa relevantnim stručnim i društvenim subjektima. Iz Odsjeka za bezbjednost saobraćaja Sektora policije opšte nadležnosti Uprave policije je navedeno da je to pitanje regulisano odredbom člana 298 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koje daju ovlašćenje policijskim službenicima da, korišćenjem odgovarajućih sredstava, sprovode navedenu aktivnost u cilju dokazivanja da je učinjen saobraćajni prekršaj, ponašanja učesnika u saobraćaju, praćenja bezbjednosti i protočnosti saobraćaja”, kazali su iz Savjeta.

Navode da je istim članom zakona propisano da, radi otkrivanja i dokazivanja saobraćajnog prekršaja, ovlašćeni policijski službenici mogu koristiti vozila sa ili bez spoljnih obilježja policije, sa ugrađenim uređajima za snimanje saobraćaja poput vozila presretača, na koje se za vrijeme vršenja poslova otkrivanja i dokazivanja saobraćajnih prekršaja ne primjenjuju odredbe zakona o ograničenju brzine, propuštanju pješaka, zabrani presijecanja kolone pješaka, zabrani preticanja i obilaženja vozila te zabrani korišćenja uređaja za komunikaciju, pod uslovom da ne ugrožava bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

Dnevnim novinama potvrđeno je da su podaci već dostavljeni i u Savjetu su u toku pripremne aktivnosti kako bi se javno objavio spisak svih službenih presretača.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Počela kampanja Kad pijem ne vozim

Uprava policije u saradnji sa AD Pivara Trebjesa iz Nikšića je juče započela kampanju “Kad …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *