Naslovna / Vijesti / Kultura / Ovih dana izašla iz štampe nova knjiga našeg sugrađanina Milenka Jovića

Ovih dana izašla iz štampe nova knjiga našeg sugrađanina Milenka Jovića

Milenko Jović je 1979. i 1985. godine objavio dvije knjige poezije – prvu „Most pa takav“ i drugu „Zapis o gradu“. Prema riječima recenzenta knjige, Ilije Lakušića to su bila dva dijametralno pozicionirana naslova. Prvi koji je gotovo apsolutno oslobađao njgov stvaralački čin i dopuštao sebi da se izvan teorijskh pravila upusti u beskrajbnu avanturu avangardnog pjevanja i drugi koji j donio transparentnu, gotovo faktografsku simboliku.Lakušić kaže4 da ako bismo pravili anlizu međupsrostora u kojem Jović, nije imao ili, tačnije, nije objavio novu kjigu, našli bi se u nedoumici i riziku da svaki od odgovora podliježe riziku od promašaja. Moguće je, dodaje Lakušić, da i sam autor naslovom „Dok se nova muka rađa“ pokušva da u tom smislu ponudi odgovor. To se vidi i po tome što je precizno memorisao svoja poetska oprdjeljenja, stil i estetiku.

Novica Đurić, takođe recenzent knjige kaže da je Milenko Jović pjesnik koji se nagledao tuđih a premučio svojih muka. Ne bih smio da tvrdim da je više premučio  svoje muke nego što su one to zasluživale, dodaje Đurić i nastavlja: „Izgleda da ova moja konstatacija nema smisla, ali šta je smisao u besmislenom životu jednog pjesnika čija duša već poodavno živi na mikronskoj niti. Upravo je pjesnik najsavršeniji umjetnik koji umije da živi ivicom ponora gdje se svakim trenom „nova muka rađa“. Umalo pa da zaboravim da sam ove prve rečenice zapisao nakon što sam pročitao rukopis „Dok se nova muka rađa“, pjesnika, najtananije pjesničk duše, lirika i „mučenika“ Milenka Jovića.

Urednik knjige Ranko Jovović ističe da je Milenko Jović napisao neke sjsjne pjesme. Predstavio si, kaže, doživljaj svoje nacije i svijeta – svoga imena čisto i duboko- bolno i mučno. Neke tvoje pjesme do kojih je stiglo moje umorno srce izabrane su pjesme savremenog Srpskog roda i Jezika. Ništa tu nema slučajno. Istoriju, sudbinu, istinu i mučninu svoga naroda doživio si kao istinski pjesnik – autor si ksao oni srpski pjesnici koji muddro vide što ne valja, što nas muči i neda nam da se već jednom saberemo i krenemo tamo gdje se motaju naši snovi… Gdje je naš zavičaj. Zavičaj naših vatrenih ideja – gdje cvjetaju naše  besmrtne žrtve…, naglasio je Jovović.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *