Naslovna / Vijesti / Ekonomija / MJERE PODRŠKE VLADE: Jednokratna pomoć, odlaganje otplate kredita….

MJERE PODRŠKE VLADE: Jednokratna pomoć, odlaganje otplate kredita….

‘Zatražio sam da resori u saradnji sa CBCG pripreme set mjera radi ublažavanja posljedica. Vlada je te mjere usvojila upravo”, kazao je Marković. On je pozvao sve kompanije da dio akumuliranog profita usmjere u cilju sanacije krize.

Usvojene mjere su sljedeće:

– Odlaganje otplate kredita kod svih banaka, mikrok institucija u trajanju 90 dana,

– Odlaganje uplate PDV na zarade i obaveza shodno zakonu po reprogramu,

– Kreiranje nove kreditne linije IRF-a do maksimolnog izosa do 3 miliona eura

– Obezbjeđivanje jednokratne novčane pomoći penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnih pomoći po 50 e, za tu svrhu Vlada je opredijelila milion eura,

– Obustava isplate varijabilnog dijela zarade, u državnpj upravi obustava, u lokalnoj preporuka. Članovi vlade po pola plate uplaćuju  na račun tijela za zarazne bolesti Uplate i svih funkcionera, kazao je Marković.

– Odlaganje svih javnih nabavjki osim onih koji su za javno zdravlje,

– Zabranjuje se uplata sredstava korisnicima budžeta, zabranjujemo prijem donacija u svakoj ustanovi jer za te namjene postoji Nacionalno tijelo i žiro-račun,

– Avansno plaćanje pružanje usluga radnicima na kapitalnim projektima, kako bi se održao kontinuitet na izvođenju radova tamo gdje to ne ugrožava zdravlja građana,

– Sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede odnose se na privredna društva koji su osnivači crnogorskih medija.

”Uputili smo inicijativu da se elektronskim medijima obustavi plaćanje naknade, a štampani mediji da se prijavljuju na konkurs. Min. kulture će svima opredijeliti novčanu pomoć. Za podršku medijima smo se odlučili jer je njihova uloga veoma važna”, kazao je premijer.

”Moram dodatno pocrtati – pridržavajmo se naredbi i mjera. Ako se ne pridržavamo imaćemo opasnost od širenja. Ne zaboravite da je prije dva dana epidemija bila na granici CG sada je imamo u zemlji”, poručio je on.

”Savjet za odbranu i bezbjednost je donio odluku da se okus prenese i na karantinske objekte i poštovanje izolacije. Sve donijete odluke moramo da razumijemo i uz skladu sa tim se ponašamo. Cilj i fokus svih ovih mjera je građanin, porodica i njegova kuća. Ovo je vrijeme koje je u CG rodilo nove junake. Želim da im se svima zahvalim”, kazao je Marković.

”Vjerujem da će u narednim danima primjera za hrabrost i solidarnost, uz odgovornost biti sve više”, poručio je premijer.

”Moratorijum na plaćanje svih obaveza građanja, preduzetnika, kompanija…”

Direktor Centralne banke Radoje Žugić kazao je da CBCG kao dio tima i nadležna za dio mjera koje država propisuje, napravila je dodatni set mjera.  ”Mi smo neko ko je prepoznao problem u ranoj fazi i sa ostalim organima, posebno nadležnim za oblast medicine i komercijalnim bankama uradili pozitivan set mjera. Danas kada je svima jasno da je život prava mjera svega, treba reći da je najvažniji element i održivost ekonomije”, kazao je on.

Žugić je predložio moratorijum na plaćanje svih obaveza građanja, preduzetnika, kompanija.

”Moja poruka građanima je da ne brinu za depozite. Banke su  likvidne, sigurne i imamo rezerve”, kazao je Žugić.

”Imamo i mogućnost fleksibilnog restruktuiranje kredita – banke kada naprave restruktuiranje to se tretira kao novoodobreni kredit i ne zahtijeva od banke nove troškove i kriterijume. Na toj bazi banke imaju prostora da nakon isteka od 90 dana naprave duže perioda ali i manje kamatne stope u cilju očuvanju ekonomije”, kazao je Žugić.

”Nema direktne komunikacije sa bankom a banka je dužna da u roku od pet dana odgovori na zahtjev klijenta” naveo je Žugić i dodao:

”Da bi banka odobrila povoljnosti potrebno je isto dokumentovati: Svako ko izgubi posao, kome kasni zarada ima pravo na drugu fazu restruktuiranja. Prva faza je obavezna za kompanije”.

Direktor IRF Zoran Vukčević kazao je  kazao je da odlažemo investicione projekte ali po prioritetima da omogućomo da se održi ekonomska aktivnost.

”Kreditna linija za likvidnost je usmjerena ka tome da omogući preduzećima da prebrode prvi udar. Da imaju mogućnost da ta sredstva koriste za nabavku proizvoda poluproizvoda i plata”, kazao je Vukčević.

”Reprogram postojećih kreditnih aranžmana- nakon moratorijuma reprogram aranžmana sagledavajući situaciju za svako preduzeće u skladu sa potrebama preduzeća”, kazao je on.

”Pokrenuli smo inicijative da obezbijedimo i nova sredstva i u pregovorima smo sa bankama Kine i Francuske”, naveo je Vukčević.

Izvor: fosmedia.me

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *