Naslovna / Vijesti / Društvo / UCG omogućio servis koji otključava vrata pretraživača Web of Science

UCG omogućio servis koji otključava vrata pretraživača Web of Science

Univerzitet Crne Gore omogućio je studentima, nastavnom i naučnom osoblju servis kompanije Clarivate Analytics koji im otvara vrata za najbolji istraživački alat i dostupnost naučno utemeljene literature svijeta – Web of Science.

Kako je saopšteno iz te ustanove, glavni i odgovorni urednik Uređivačkog odbora Univerziteta Crne Gore Stevo Popović kazao je da će im Web of Science omogućiti da vide sve ono što im je do sada bilo zaključano, a predstavlja istraživački alat koji im omogućava da pravovremeno stiču, analiziraju i dijele stručne i naučne izvore publikovane od strane provjerenih svjetskih izdavača, koji se nalaze u sortiranim bazama podataka iz oblasti njhovog interesovanja.

“Prosto rečeno, akademska zajednica na Univerzitetu Crne Gore je dobila najbolje oruđe za rad, a sada je na njima da ga iskoriste na pravi način”, rekao je Popović.

On pojašnjava da će studenti i zasposleni uštedjeti značajno vrijeme u razvrstavanju kvalitetnih od nekvalitetnih izvora, dobiti mogućnost da na razne načine analiziraju sortirane podatke, kao i niz drugih servisa koji će im smanjiti vrijeme utrošeno u pripremanju svojih izvještaja, ali i garantovati kvalitet onoga što su dobili pretragom.

“Clarivate Analitics je globalni lider seta usluga koje, između ostalog, nude rješenja koja pokreću cjelokupni životni ciklus inovacija, prije svega naučna i akademska istraživanja, standarde za patentiranje i obavještavanje, farmaceutsku i biotehničku inteligenciju, zaštitu zaštitnih znakova, domena i brenda. Tako je i UCG odlučio pa postane dio velike svjetske porodice koja teži svim navedenim zahtjevima savremenog društva, a u skladu sa dobrim iskustvima vodećih svjetskih univerziteta i naših kolega iz regiona”, dodao je Popović.

Direktor Centra informaciong sistema Univerziteta Crne Gore Miodrag Zarubica kazao je da testni period teče, a uskoro će biti svima dostupan.

“Servis će se prvenstveno koristiti na mreži Univerziteta Crne Gore, odnosno u kampusima širom naše države. Međutim, menadžment naše institutcije je razmišljao i o onima koji, zbog prirode svog posla, često putuju izvan svog osnovnog radnog okruženja i omogućio im udaljeni pristup servisu. Tako će nastavnici koji sprovode svoja istraživanja, odlaze na studijske boravke, konferencije i/ili seminare, kao i studenti na mobilnosti, imati mogućnost, gdje god se našli, da koriste servis na koji se UCG pretplatio, a koji će im omogućiti da uvijek imaju sa sobom oruđe za rad i efikasno sprovode svoje aktivnosti, pa makar bili i kod kuće, u vrijeme vanrednih okolnosti u kojima se trenutno nalazimo”, kazao je Zarubica.

Dodao je da će Univerzitet, odmah po normalizaciji stanja u državi, krenuti sa obukama za korisnike, kako bi krajnjim koristicima na što jednostavniji način približio novodostupni servis, i na taj način unaprijedio naučne aktivnosti svih zaposlenih ali i studenata.

“Ulaganje u ovaj servis bi trebalo da bude višenamjenski korisno za našu instituciju, prije svega što ćemo olakšati našim studentima i zaposlenima da obavljaju svoje poslove efikasnije i efektivnije, ali i u tome što će se vidljivost našeg univerziteta na taj način podići, te će jedan od strateših ciljeva naše institucije, sigurno biti u većem obimu zadovoljen, a to je internacionalizaija i podizanje vidljivosti Univerziteta Crne Gore. U tome sam siguran da će nam u mnogome pomoći i profesionalni kadar Clarivate Analitics-a koji se stavio na raspolaganje našem Univerzitetu“, zaključuje Zarubica.

Clarivate Analitics posjeduje i upravlja setom usluga koje su, uglavnom, zasnovane na različitim vrstama analitike, koje imaju za cilj da svojim korisnicima ponude mogućnost da ubrzaju porast inovacija u oblasti kojom se bave, na taj način što im pruža pouzdan uvid u podatke koje su im neophodni i omogućava brže otkrivanje, zaštitu i komercijalizaciju novih ideja.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

U Vojsku primljen 141 vojnik po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera, u Vojsku Crne Gore primilo 141 vojnika. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *