Naslovna / Vijesti / Društvo / Ozon: Obezbijediti građanima pravo na čistu vodu i sanitarne uslove

Ozon: Obezbijediti građanima pravo na čistu vodu i sanitarne uslove

Oni su dodali da je globalna zdravstvena kriza, koja se snažno osjeća i na lokalnom nivou najbolji pokazatelj koliko je životno važno obezbijediti funkcionisanje osnovnih ljudskih prava, “gdje su pristup sigurnoj vodi za piće i sanitarnim uslovima na javnim prostorima, nešto što bi trebalo da se podrazumijva , imajući u vidu civilizacijska dostignuća i vijek u kom živimo”

Ekološki pokret ,,Ozon“, u susret obilježavanju 22. marta – Svjetskog dana voda, izražava zabrinutost zbog trenutne situacije i prijetnji po javno zdravlje, uzrokovane širenjem koronavirusa (COVID 19), zbog čega smatraju da je neophodno uraditi sve što je u institucionalnoj nadležnost,i kako bi se građanima omogućilo osnovno ljudsko pravo, na pristup čistoj vodi i sanitarnim uslovima, naročito na javnim prostorina, što je i jedan od globalnih ciljeva održivog razvoja koje su definisale Ujedinjene Nacije (UN), saopštili su iz ekološkog pokreta Ozon.

Oni su dodali da je globalna zdravstvena kriza, koja se snažno osjeća i na lokalnom nivou najbolji pokazatelj koliko je životno važno obezbijediti funkcionisanje osnovnih ljudskih prava, “gdje su pristup sigurnoj vodi za piće i sanitarnim uslovima na javnim prostorima, nešto što bi trebalo da se podrazumijva , imajući u vidu civilizacijska dostignuća i vijek u kom živimo”.

Pozvali su donosioce odluka u Crnoj Gori, da se konačno opredijele za razvojni pravac ekološke države, u koji su, kako su saopštili, po prirodi stvari, prepoznati svi globalni ciljevi održivog razvoja.

“Tako kao društvo možemo u najvećoj mogućoj mjeri odgovoriti na sve globalne izazove, kakav je i virus COVID 19 a na najmanju moguću mjeru, svesti ekološke i ekonomske posledice”, istakli su iz Ozona.

Oni su dodali da Crna Gora ima značajno prirodno bogatstvo, naročito kada su vodni resursi u pitanju, ali i izražen trend lošeg upravljanja u oblasti voda, što je moguće značajno unaprijediti.

“Naša poruka povodom Svjetskog dana voda je da se poveća institucionalna odgovornost i u sam vrh prioriteta uvrsti dostizanje životnih uslova u kojima će svim građanima ekološke države biti obezbjeđeno osnovno ljudsko pravo na čistu vodu i sanitarne uslove”, navodi se u saopštenju.

Da bi se to postiglo, naglašavaju iz Ozona, potrebno je u značajnoj mjeri unaprijediti javnu higijenu i obezbjediti potrebnu infrastrukturu, ukloniti nekontrolisano odbačen otpad i zaustaviti ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda u prirodne recipijente, kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama.

“Uvrstiti u obrazovni sistem oblasti održivog upravljanja vodama i otpadnim vodama, unaprijediti strateški, zakonodavni i planski okvir i efikasno i neselektivno primjeniti kaznene mjere, definisane propisima i kontinuirano sprovoditi javne kampanje otvorene za uključivanje zainteersovane javnosti, što bi podrazumijevalo i podsticanje argumentovanog javnog dijaloga u koji bi se uključila i akademska zajednica”; saopštili su iz Ozona.

Umjesto obilaska, ovaj ekološki pokret, priključio se kampanji “Sigrune ruke”:

“Imajuči u vidu da aktuelna dešavanja, ne dozvoljavaju javna okupljanja i terenske akcije, kojima inače tradicionalno obilježavamo Svjetski dan voda, Ekološki pokret ,,Ozon“ se priključuje kampanji ,,Sigurne ruke“ (Safe Hands), kojom Ujedinjene Nacije, kao utemeljivač ovog važnog ekološkog datuma, žele istači značaj čistih ruku u kontekstu prevencije od virusa korona i drugih zdravstvenih prijetnji”, navodi se u saopštenju Ozona.

Upravo zbog zdravstvenih prijetnji pozvali su Vladu i lokalne samouprave da obezbijede na javnim prostorima infrastrukturu za pristup čistoj pijaćoj vodi i sanitarne uslove , kako bi građanima bilo obezbjeđeno to osnovno ljudsko pravo, kao i, kako su kazali, da se utiče na prepoznavanje odgovornosti svih društvenih činilaca za održavanje javne higijene na visokom nivou.

“Apelujemo na građane da poštuju sve preporuke Instituta za javno zdravlje i da svi pokažemo pojedinačnu odgovornost, jer tako ćemo najbolje dokazati da zaslužujemo isto i od institucija sistema, od kojih se očekuje da nam obezbijede životne uslove, dostojne 21. vijeka”.

O RTPV

Pročitajte i

U četvrtak isključenja struje na seoskom području

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 3. decembra, bez napajanja električnom energijom u Pljevljima …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *