Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Prijave elektronskim putem: Odlaganje plaćanja poreskih obaveza do 90 dana

Prijave elektronskim putem: Odlaganje plaćanja poreskih obaveza do 90 dana

Mjere Vlade Crne Gore za podršku privredi u u okolnostima nastalim zbog prevencije širenja epidemije koronavirusa shodno Naredbi Ministarstva zdravlja, između ostalog predviđaju, i mogućnost odlaganja obaveze uplate poreza i doprinosa na po osnovu svih vrsta prihoda koje se prijavljuju kroz IOPPD obrazac i na koje se obračunavaju porez na dohodak fizičkih lica i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, kao i uplate obaveza shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja do 90 dana, poručeno je iz Poreske uprave.

Kako ističu, u skladu sa ovim mjerama, poreski obveznici dužni su u zakonom propisanom roku podnositi poreske prijave (IOPPD obrasce) elektronskim putem. Prilikom podnošenja prijave dodatno će biti omogućeno unijeti potvrdu da li se prijavljene obaveze odlažu ili ne.

“Treba naglasiti da se mjere Vlade Crne Gore odnose na obaveze nastale po osnovu zarada zaposlema, te da iste ne obuhvataju odlaganje uplate obaveza po osnovu ostalih vrsta poreza. Kada je u pitanju reprogram, mogućenost kašnjenja u izmirivanju rata do tri mjeseca predviđena Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja produžena je za dodatnih 90 dana”, objašnjavaju oni.

Treba podsjetiti da poreski obveznici već sada imaju zakonske mehanizme za odloženo plaćanje poreskih obaveza, kako shodno Uredbi o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja, tako i shodno Uredbi o odloženom plaćanju poreza na dobit pravnih lica.

Takođe, kako dodaju iz Uprave, poreski obveznici koji u zakonskom roku izmire obavezu po osnovu poreza na dobit pravnih lica mogu iskoristiti pravo na umanjenje iste za šest procenata.

“Imajući u vidu činjenicu da će se mjere uvedene zbog nastale epidemiološke situacije odraziti na sveobuhvatno poslovanje i likvidnost poreskih obveznika, uvođenje ovih, ali i eventualnih dodatnih mehanizama, rezultat je napora države da obezbijedi stabilizaciju javnih finansija, ali i doprinese opstanku privrednih subjekata na tržištu, a samim tim i očuvanju radnih mjesta u našoj državi”, zaključuju iz Poreske uprave.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *