Naslovna / Vijesti / Društvo / Savjet za odbranu i bezbjednost: Sve raspoložive kapacitete angažovati u sprječavanju širenja virusa

Savjet za odbranu i bezbjednost: Sve raspoložive kapacitete angažovati u sprječavanju širenja virusa

Sve raspoložive kapacitete staviti u srpječavanju širenja virusa, poručeno je sa današnje sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik države Milo Đukanović.

Kako je saopšteno, na današnjoj sjednici, razmatrana je informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori i preduzetim mjerama na sprječavanju širenja virusa COVID-19.

“Savjet je zaključio da su nadležni organi Crne Gore pravovremeno reagovali preduzimanjem privremenih mjera radi sprječavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja u druge zemlje, kao i zaštitu stanovništva od virusa COVID-19 i da treba nastaviti sa preduzimanjem potrebnih mjera na sprječavanju širenja virusa, uz angažovanje svih raspoloživih kapaciteta. Savjet je pohvalio pravovremenu reakciju državnih organa na zaštiti građana i konstatovao da građani poštuju preporuke nadležnih institucija i tako na najbolji način doprinose ličnoj i kolektivnoj zaštiti”, saopšteno je nakon sjednice Savjeta.

Na sjednici su razmatrani i godišnji izvještaji o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u vježbama ili obuci, o učešću pripadnika Vojske u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, kao i Izvještaj o stanju u Vojsci Crne Gore. Savjet je prihvatio izvještaje i konstatovao da su učešćem u međunarodnim vježbama pripadnici Vojske unaprijedili sposobnosti, a da tokom učešća u misijama, operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu ni u jednom trenutku nijesu bili neposredno ugroženi. Pored izvršavanja redovnih zadataka, pripadnici Vojske su kroz saradnju sa drugim institucijama unaprijedili sposobnosti podrške u kriznim situacijama.

Razmotren je prijedlog i donijeta Odluka o deklarisanju 1. Pješadijskog voda 1. Pješadijske čete 1. Pješadijskog bataljona, veličine do 30 pripadnika, za sprovođenje aktivnosti u sastavu Snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force – NRF) do kraja 2022. godine. Deklarisana jedinica Vojske Crne Gore angažovaće se u sastavu Snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NRF) po odluci koja će po proceduri biti dostavljena Skupštini na donošenje.

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na prijedlog ministra odbrane donio odluke o postavljenjima oficira u Vojsci Crne Gore.

Sjednicom Savjeta za odbranu i bezbjednost  je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u radu su učestvovali članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednik Vlade Duško Marković, a po pozivu i ministar odbrane Predrag Bošković, ministar zdravlja Kenan Hrapović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.

O RTPV

Pročitajte i

Za tri godine primljeno 515 vojnika po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera protekle sedmice u Vojsku Crne Gore primilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *