Naslovna / Vijesti / Društvo / Dodatne kontrole da roba prođe, a da virus ne uđe

Dodatne kontrole da roba prođe, a da virus ne uđe

Uprava carina svakodnevno sarađuje sa upravama za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, zdravstveno-sanitarnom inspekcijom, kao i agencijama za ljekove i za zaštitu životne sredine, jer je cilj da se sa što manje zadržavanja roba okonča carinski postupak na graničnim prelazima Dobrakovo, Debeli Brijeg, Ilino Brdo i Božaj, rečeno je Pobjedi iz ove institucije.

Poštujući sveobuhvatne mjere koje Vlada i drugi organi preduzimaju u okolnostima prijetnje od koronavirusa Uprava carina je, kako kažu, obezbijedila obavljanje carinskih postupaka svakog dana, uključujući i vikende, na graničnim prelazima i unutrašnjim robnim ispostavama.

“Uvedena je i dodatna kontrola zdravstveno sanitarne inspekcije za autobuse, putnike i prevoznike. Privrednicima smo omogućili da preko našeg operativnog centra dobiju sve podatke preko broja 080081333 (telefon otvorene carinske linije) od 7 do 22h, o čemu su obaviješteni posredstvom Privredne komore navode iz ovog državnog organa. Uspostavljenje i model svakodnevne komunikacije sa graničnim carinskim ispostavama koje o svim dešavanjima”, izvještavaju Upravu carina.

“Cilj je da se prevaziđu eventualni problemi i nedoumice u postupanjima, jer su i susjedne države uvele mjere koje utiču na procedure na graničnim prelazima”, ističu iz Uprave.

Naveli su da poštuju sve naredbe i preporuke Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje koje se odnose na preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanja prenošenja korona virusa i da su preduzeli niz aktivnosti iz svoje nadležnosti.

“To se prvenstveno odnosi na organizaciju rada naših graničnih i robnih ispostava, asve u cilju da se omogući nesmetan uvoz robe, u prvom redu pošiljki hrane za ljude za životinje, sredstava za higijenu, dezinfekciju i ličnu zaštitnu opremu”, pojasnili su.

Uprava carina je, kako ističu u stalnom kontaktu sa predstavnicima Vlade, nadležnim ministarstvima i institucijama, kako bi obezbijedila ažurne informacije od uticaja na postupanje na graničnim prelazima i na spoljnotrgovinski promet roba.

“Naša postupanja ćemo prilagoditi svim odlukama koje se budu donosile i u narednom periodu”, navode oni.

Na pitanje ima li smanjenja uvoza od pojave korona virusa odgovaraju da prethodnih dana nije bilo, ali da se sada stvari mijenjaju.

“Prethodnih dana nije bilo smanjenja u odnosu na robe koje su konačno ocarinjene, jer se carinila i roba koja je bila uskladištena, ali je evidentno da je manje pošiljki koje ulaze u Crnu Goru”, objasnili su iz ove institucije.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Korona prepolovila broj sklopljenih brakova

Od početka pandemije virusa korona u Crnoj Gori do kraja septembra sklopljeno je svega 940 …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *