Naslovna / Vijesti / Hronika / Požari ugrožavaju bezbjednost

Požari ugrožavaju bezbjednost

Činjenica je da je Kovid-19 nevidljiva opasnost koja nam svakim danom visi iznad gleve, ali u opštini Pljevlja postoji jedna vidljiva, piromani.

Sinoć je u Selcu izgorjela kuća Gligorija Vojinovića i njegovog naslednika Zelena Vojinovića. Sve je izgorjelo do temelja, a radi se o velikoj materjalnoj i još većoj nematerijalnoj šteti.

–Zamislite da za nekoliko trenutaka ostanete bez ijedne uspomene na oca i djeda, sve njihove stvari, to porodično nasledstvo koje me godinama podsjećalo na njih mi je izgorjelo. Najveće porodično bogatstvo su naši preci i sjećanje na one od kojih smo nastali, kazao nam je nekadašnji predsjednik Sportskog društva Rudnika uglja.

–Ono što me je razočaralo je da policija ili neće ili ne želi da riješi ovaj slučaj, osjećam se nemoćnim, nezaštićenim i osramoćenim kao građanin ove države koji poštuje zakone svoje zemlje. Nudim saradnju policiji i već sam im rekao da samo jedan čovjek u selu pali livadu svake godine i svi znamo ko je on. Čak sam ih vodio da im pokažem trag gdje je vatra zapaljena, ali su nemoćno širili rukama. Niko se nije sjetio da uzme odjeću, obuću od tog čovjeka ili pogleda ruke. Strašno je to. Znači i ovoga će puta proći nekažnjeno što je uništena državna i moja imovina. Sreća je što još kuća nije izgorjelo, jer je jutarnja rosa usporila širenje vatre, a vatrogasci su bili nemoćni, istako je Vojinović koji je nemoćno tražio ostatke porodičnog nasledstva po zgarištu kuće koja je bila potpuno opremljena baš kao i pomoćni objekti.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Goran Čavić istakao je da su požari koji su aktelni ovih dana djelo piromana. Imali smo nekoliko ozbiljnih požara koji su izazvani paljenjem livada, ne znam šta da vam kažem da imamo 300 vozila i 10 000 vatrogasaca ne bi uspjeli da stignemo na svako mjesto. Ja maksimalno mogu da pošaljem tri vozila i četiri čovjeka po vozilu na intervenciju, ali se pojave novi požari i sve tako u krug. Ljudi su mi na izmaku snaga ne spavamo nemamo dana pauze i vječito smo u dimu. Mojim ljudima je ugroženo zdravlje i život. Ne znam zbog čega se vinovnici ne kažanjavaju, a nije ih teško otkriti u selu se sve zna, kazao nam je Čavić koji je u toku razgovora bio na Kosanici gdje je buktio ogroman požar koji prijeti kućama. On je naglasio da su u Krupicama uspjeli da uz velike napore spasu kuću Peruničića, ali kako je stanje sada i da apeli ne pomažu mnoge će seoske kuće i kuće u prigradskim naseljima biti u opasnosti. Ove godine izgubljen je jedan život i ništa. Ovome na put samo može da se stane zatvorskim kaznama, ali za sada to nije slučaj, istakao je Čavić.

Autori: Milo Džaković i Milivoje Irić

O RTPV

Pročitajte i

Počela kampanja Kad pijem ne vozim

Uprava policije u saradnji sa AD Pivara Trebjesa iz Nikšića je juče započela kampanju “Kad …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *