Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Žugić: Ako kriza bude trajala 60 dana nećemo ući u recesiju

Žugić: Ako kriza bude trajala 60 dana nećemo ući u recesiju

Analiza Centralne banke pokazuje da će, ukoliko posljedice krize koronavirusa budu trajale 60 dana, crnogorska ekonomija biti u blagom rastu od 0,5 odsto. Ako bude trajala tri mjeseca, bićemo oko nule, ali ako se oduži na četiri mjeseca ulazimo u blagu zonu recesije, saopštio je guverner Radoje Žugić u emisiji Živa istina.

On je podsjetio da je ranija projekcija CBCG bila da će BDP u tekućoj godini rasti 3,3 odsto, mada su mislili i više, jer je počelo dobro u januaru. Račune je pokvario korona virus, čije će posljedice ozbiljno uzdrmati svjetsku ekonomiju.

“Dnevno pratimo najreputabilnije svjetske institucije i reagujemo kako bismo preduprijedili ono što možemo u našoj ekonomiji. Kada svjetska ekonomija ima probleme, najviše trpe male i otvorene ekonomije kao što je naša. Naša ekonomska baza je osnov za fiskalnu održivost i finansijsku stabilnost. Ako se ona suzi onda imamo probleme”, istakao je Žugić.

On je podsjetio da je koronavirus stigao u Crnu Goru tri mjeseca nakon pojave u Kini i da smo imali taj period za pripremu.

“Nakon što smo umanjili rizike za zdravlje, mjerama smo umanjili i rizike za ekonomiju. Naša ekonomija ima realnost, naš finansijski sistem je nikada zdraviji i otporniji, naša Vlada radi odličan posao i zajedničkim radom možemo očekivati da ćemo iz ove krize izaći sa manje štete nego oni koji su ranije bili pogođeni”, ocijenio je guverner.

Podsjetio je da su male ekonomije efikasnije i da se brže prilagode svim okolnostima. Zato smatra da Crna Gora može da napravi održivost naše ekonomije. Na pitanje da li su Vladine mjere dovoljne da se stvari drže pod kontrolom, guverner je odgovorio da je Vlada uradila sve što je mogla u ovom trenutku.

“Sve pratimo dnevno, pa se stvari mogu mijenjati i prilagođavati u hodu. Samo zajedničkim naporima možemo prevazići i sublimirati krizu”, rekao je Žugić.

On je naglasio da se moraju poštovati sve mjere i preporuke.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Opštine naplatile 1,63 miliona eura naknada za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *