Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Cijene određenih namirnica porasle

Cijene određenih namirnica porasle

Prodavci u Crnoj Gori podigli su u prethodnim danima cijene prehrambenih namirnica poput brašna, bijelog luka, limuna, pomorandži i jabuka, u vremenu kada je u zemlji praktično vanredno stanje zbog pojave koronavirusa, piše Dan.

Danu je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) saopšteno da su evidentirali poskupljenje određenih namirnica, ali da nijesu mogli da reaguju jer zakon to ne zabranjuje.

“Glavni problem je što je tržište u Crnoj Gori slobodno, odnosno ne mogu da se ograničavaju cijene već ih trgovci sami formiraju. To važi za sve proizvode osim za lijekove na recept. Isti slučaj je i sa poskupljivanjem dezinfekcionih sredstava”, rekli su iz UIP-a.

Marže, kako su kazali, mogu da se kontrolišu samo u apotekama vezano za lijekove na recept.

“Mi smo evidentirali povećanje cijena pojedinih namirnica, ali u tim slučajevima Tržišna inspekcija nije mogla da reaguje jer Zakon o unutrašnjoj trgovini to ne zabranjuje”, saopšteno je iz UIP-a.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je sredinom ovog mjeseca saopštila da nije moralno što prodavci povećavaju cijene dezinfekcionih sredstava.

“Formiranje cijena je slobodno. To je sad legalno, ne znači da je moralno. Danas je legalno, ali ne znači da će i sjutra biti legalno. Sjutra naredbom možemo ograničiti cijene”, poručila je ranije Sekulić.

Izvor: fosmedia.me

O RTPV

Pročitajte i

Banke odobrile 3,18 milijardi eura kredita

Banke su do kraja jula odobrile 3,18 milijardi eura kredita, pokazuju podaci Centralne banke (cBcG). …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *