Naslovna / Vijesti / Društvo / O situaciji, preporukama i stanju po pitanju koronavirusa u Crnoj Gori govorio dr Senad Begić iz IJZCG

O situaciji, preporukama i stanju po pitanju koronavirusa u Crnoj Gori govorio dr Senad Begić iz IJZCG

Prema riječima dr Senada Begića, nezahvalno je govoriti o daljem kretanju obolijevanja od virusa korona u Crnoj Gori. Preduzete su sve potrebne mjere kojih treba da se pridržavamo jer smo svi u opasnosti  bez obzira da li smo na jugu, u centralnom djelu ili sjeveru Crne Gore.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) dr Senad Begić kaže da je u ovom trenutku nezahvalno i gotovo nemoguće vršiti bilo kakva predviđanja daljeg kretanja obolijevanja kako kod nas tako i u svijetu.

“Dakle, ono što znamo i ono što se donekle može predviđeti je da u narednom periodu i dalje očekujemo priliv slučajeva, odnosno očekujemo otkrivanje novih slučajeva, kako iz kontakata koje su dosadašnji slučajevi ostvarili, tako i otkrivanje novih kontakata među putnicima u međunarodnom saobraćaju, koji su se u prethodnom periodu vratili u Crnu Goru.”, objašnjava dr Senad Begić.

U početku se govorilo da će promjena vremena i toplo vrijeme poboljšati situciju po pitanji virusa korona, dr Begić kaže sledeće.

“Predviđanja da će doći do poboljšanja epidemiološke situacije sa povećanjem temperature vazduha su se zasnivala na činjenici da proljeće i toplo vrijeme ne pogoduju respiratornim infekcijama, ali smo u više navrata naglašavali da je dosta nepoznanica oko novog koronavirusa, čak i kada se radi o tome. Znamo da rođaci novog korona virusa, prije svega MERS i SARS nijesu pokazivali sezonalnost. Samim tim nezahvalno je govoriti o bilo kakvom sezonalnom karekteru ove epidemije i jako je bitno da građani, bez obzira što ide toplo vrijeme, ostanu kod kuće i da se apsolutno pridržavaju svih mjera i preporuka.”, kaže dr Begić.

Svi se potencijalno nalazimo u opasnosti od novog koronavirusa, bez obzira da li živimo na jugu, centralnom djleu ili sjeveru Crne Gore.

“Zbog toga je bitno da i osobe koje žive na selima, u malim mjestima, a koje su dobile rješenje o stavljanju u samoizolaciju, da se apsolutno pridržavaju toga rješenja. Ovdje nema pošteđenih i zaštićenih. Svi smo u podjednakoj opasnosti i sva mjesta, uključujući i ona najmanja, imaju teoretsku vjerovatnoću da sjutra i kod njih bude otkriven slučaj novog koronavirusa.”, naglašava dr Begić.

Crna Gora po pitanju epidemije obolijevanja nalazi se u fazi sporadične lokalne transmisije, što u suštini znači da još uvijek postoji šansa.

“Mnogo je bitnije pridržavati se mjera izolacije i društvenog udaljavanja, nego bilo šta drugo u ovom trenutku. Dakle, ne smijemo dozvoliti da osjetljive osobe izlaze, da budu u kontaktu sa potencijalno izloženim osobama i ne smijemo dozvoliti da društvena interakcija bude takva da se virus proširi. Samim tim, jako je bitno da ostanemo kućama, da se svi pridržavamo preporuka, da to radimo konstantno i da u ni jednom trenutku ne popustimo.”, ističe dr Begić.

Poštujete preporuke, budite odgovorni, ostanite kući!

Dragi školarci učite doma!

Štiteći sebe, štitimo jedni druge!

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Održano predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”

Danas  je održano  predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”, projekat je finansiran …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *