Naslovna / Vijesti / Društvo / Ne produžava se važenje osiguranja po automatizmu

Ne produžava se važenje osiguranja po automatizmu

Kod kredita koji budu stavljeni pod moratorijum, a koji su obezbijeđeni pojedinačnim i grupnim polisama osiguranja, ne dolazi do srazmjernog produženja važenja osiguranja po automatizmu, saopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO).

Naime, kako je ugovor o osiguranju različit pravni posao od ugovora o kreditu, osiguravači će nastaviti da pružaju pokriće po zaključenim ugovorima o osiguranju i u periodu važenja moratorijuma”, navodi se u saopštenju.

Onima koji imaju obavezu plaćanja premije u vezi sa odobrenim kreditom preporučuju da kontaktiraju društvo za osiguranje sa kojim je zaključen ugovor o osiguranju, kako bi obezbijedili kontinuitet u pokriću.

“Kako obaveza plaćanja po ugovoru o kreditu koji je stavljen pod moratorijum, shodno Odluci CBCG, traje 90 dana po isteku formalno zaključenog ugovora, to je za nastavak osiguravajućeg pokrića potrebno da se blagovremeno prije isteka važećeg ugovora, ugovarač osiguranja obrati društvu za osiguranje i podnese odgovarajući zahtjev”, kazali su.

Napominju da društva za osiguranje imaju utvrđen set dokumentacije koju je potrebno priložiti za potrebe adekvatnog preuzimanja rizika u cilju zaključenja ugovora o osiguranju.

Zavisno od vrste osiguranja, kako dodaju, osiguravač može produžiti postojeći ugovor ili zaključiti novi.

“Aneksiranje ugovora odnosno zaključenje novog podrazumijevaće i plaćanje odgovarajuće premije. Napominjemo da obaveza plaćanja premije prvenstveno leži na ugovaraču osiguranja, pa za slučajeve gdje je ugovarač osiguranja banka, napominjemo da je neophodna adekvatna komunikacija banke – ugovarača osiguranja sa korisnicima kredita – osiguranim licima, kako ne bi došlo do prekida pokrića usljed neplaćanja premije. Za polise koje ističu dok su na snazi mjere NKT, ugovaraču osiguranja je omogućeno da elektronskim putem (putem e-maila) komunicira sa osiguravajućim društvom i na taj način obezbijedi produženo pokriće”, precizirali su.

Od društava za osiguranje, kako dodaju, očekuju da pokažu određeni nivo fleksibilnosti, naravno, vodeći računa o likvidnosti.

“Ovim putem pozivamo sva lica koja su korisnici kredita i osigurani su po nekom osnovu, da ne dolaze u prostorije društava za osiguranje, već da kontaktiraju društva za osiguranje telefonski ili putem emaila kako bi dogovorili način i dinamiku plaćanja, kako po sada važećem ugovoru, tako i po eventualno zaključenom aneksu ili novom ugovoru o osiguranju”, zaključuje se u saopštenju ANO.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Održano predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”

Danas  je održano  predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”, projekat je finansiran …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *