fbpx
POSLEDNJE VIJESTI
19. Marta 2024.

Policija podnijela krivičnu prijavu protiv dva lica zbog zloupotrebe službenog položaja

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Pljevlja podnijeli su krivičnu prijavuprotiv L.C. (75) i P.C. (50) zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Sumnja se da su L.C. kao predsjednik Skupštine akcionara AD „Hotel Pljevlja“ i L.C. kao predsjednik Odbora direktora AD „Hotel Pljevlja“ lažnim prikazivanjem činjenica i suprotno Zakonu o privrednim društvima doveli u zabludu manjinske akcionare ovog društva iz Pljevalja, te da su akcije koje su im povjerene u radu protivpravno prisvojili prilikom promjene organizacionog oblika ovog akcionarskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću.

Na ovaj način su L.C. i P.C., kako se sumnja, oštetili manjinske akcionare za iznos od 259.364 eura.

Ovlašćeni procjenitelj je 29. februara 2010.godine, utvrdio je da imovina AD „Hotel Pljevlja“ vrijedi 1.417.803,99 eura, a da manjinski akcionari posjeduju 18,2934% vrijednosti akcionarskog kapitala, što iznosi 259.364,56 eura.

Naime, prilikom restruktuiranja promjenomorganizacionog oblika iz akcionarskog u društvo sa ograničenom odgovornošću L.C. i P.C. su, sumnja se, postupili suprotno Zakonu o privrednim društvima na osnovu kojeg su bili dužni od manjinskih akcionara pribaviti pisanu saglasnost za otkup njihovih akcija, a ukoliko manjinski akcionari nisu saglasni sa prodajom njihovih akcija, bili su dužni registrovati akcionare kao suvlasnike DOO analogno procentu akcija koje su oni imali u AD “Hotel Pljevlja”.

Provjerom poslovne dokumentacije utvrđeno je da ne postojipisana saglasnost manjinskih akcionara na osnovu koje se može izvršiti otkup njihovihakcija kao i da nijedan od tih akcionara nije postao suvlasnik u ovom privrednom društvu.

Takođe, utvrđeno je da nijedan od akcionara nije uredno pozivan na vanrednu Skupštinu akcionara AD „Hotel Pljevlja“.

Na ovaj način P.C i L.C. su, sumnja se, namjerno držali u zabludi manjinske akcionare neobavještavajući ih da su izvršili restruktuiranje društva iz akcionarskog u društvo s ograničenom ogovornošću i na taj način protivpravno prisvojili njihove akcije u vrijednosti od 259.364 eura.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci:​

Imaš vijest?

Imaš informaciju, fotografiju, video, dobru ideju ili te nešto muči?

Podijeli to sa nama!

Pošalji sadržaj na mail rtpljevlja2@t-com.me ili u inbox naše Facebook stranice, svakog radnog dana do 13h.

Zapratite nas na društvenim mrežama

Nova Facebook stranica