Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Potrebno 59 miliona eura za naredna tri mjeseca

Potrebno 59 miliona eura za naredna tri mjeseca

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović je predstavio ambasadorima mjere i aktvnosti koje je naša zemlja do sada preduzela i rekao da Crna Gora ulazi u kritičnu fazu, jer se od naredne sedmice očekuje vrhunac epidemije.

“U ovoj borbi nam je potrebna i pomoć i razumijevanje u kratkom roku. Naše djelovanje danas, spasiće živote u narednim nedjeljama. Vremena za odlaganje nemamo, a to jasno pokazuju primjeri nama prijateljskih evropskih zemalja koje doživljavaju jedne od najdramatičnijih trenutaka u svojoj istoriji. Potrebno je u najhitnijem roku pronaći adekvatne odgovore. I tu nam je potrebna vaša pomoć. Pomoć je potrebna i drugim državama regiona i ovo je najbolja prilika da učesnici ove konferencije iz tih država prenesu svojim državama iskustva ovakvog pristupa vjerujući da bismo uskoro mogli kreirati zajedničke regionalne inicijative”, rekao je predsjednik NKT Milutin Simović.

.

Ambasadori su informisani da je predsjednik Vlade Crne Gore već pokrenuo inicijativu na zajedničkom odgovoru cijelog regona na koronavirus.

“Crna Gora želi i hoće da, kao i do sada, bude pokretač i adresa takvih inicijativa. To smo demonstrirali i ovih dana porukama iz Vlade da Crna Gora ne želi da zatvara svoje granice. Da Crna Gora želi i podržava slobodan protok robe, da se ne zabranjuje promet bilo koje robe, a posebno ne medicinskih sredstava i opreme. Da se ne blokiraju rezervisane i već plaćene isporuke. Dakle, Crna Gora ne želi da otežava i zaustavlja promet robe. Naprotiv! Ponudili smo svoje lučke kapacitete na raspolaganje regionu i šire”, rekao je Simović.

Naveo je da je Vladin tim je uz veliku pomoć Svjetske zdravstvene organizacije izradio Nacionalni plan kao platformu za obezbjeđivanje podrške ne samo kroz Globalni fond UN za pripremljenost i odgovor, već i kao instrument za koordinaciju i djelovanje svih drugih naših međunarodnih i drugih partnera za podršku našim nacionalnim naporima da odgovorimo na pandemiju.

“U tom pravcu imamo već dnevnu komunikaciju sa SZO, obezbijeđenu podršku Evropske komisije kao dio hitnih mjera, a priprema se i njihov sveobuhvatni paket podrške. Pokrenuti su i NATO i EU mehanizmi za vanredne situacije”, rekao je Simović.

.

Za ključne zadatke 15 miliona eura

Kao izazovi na koje treba da bude odgovoreno prije početka vrhunca epidemije, prepoznat su: sprečavanje i kontrola infekcije, nadzor i istrage slučajeva i upravljanje slučajevima, nacionalna laboratorija i granični prelazi.

Shodno tome, ključni izdaci, koji su dokumentom predviđeni, su upravljanje slučajevima i socio-ekonomski aspekat, što čini oko nešto više od dvije trećine predviđenih sredstava, te logistika i nabavke i opremanje graničnih prelaza, za šta je predviđeno gotovo 15 miliona eura.

.

Shodno prepoznatim izazovima dokumentom su kao ciljevi definisani: djelotvorno upravljanje krizom, ograničavanje prenosa s čovjeka na čovjeka uključujući i smanjivanje sekundarnih infekcija među bliskim kontaktima i zdravstvenim radnicima i ublažavanje uticaja u zemlji ukoliko dođe do značajnog prenošenja zaraze na nivou cijele zajednice.

Predsjednik NKT je rekao da su sve mjere i aktivnosti na suprotstavljanju pandemiji koronavirusa utemeljene na Ustavu i na Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u kojima su propisane vanredne mjere u situacijama ugroženog javnog zdravlja te u članovima 5, 8, 9 i 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima u kojima se tretira mogućnost suspenzije određenih prava u cilju zaštite zdravlja građana.

O RTPV

Pročitajte i

U avgustu za minimalnu potrošačku korpu trebalo 641,80 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust ove godine iznosila je 641,8o eura, saopštila je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *