Naslovna / Vijesti / Društvo / Stručnjaci savjetuju da je bezbjednije jesti termički obrađene namirnice

Stručnjaci savjetuju da je bezbjednije jesti termički obrađene namirnice

Zamrznute namirnice mogu biti pristupačan način za uključivanje zdrave hrane iz svake grupe proizvoda, uključujući cijela zrna žitarica, voće, povrće, bjelančevine i mliječne proizvode, kažu stručnjaci. Ovo je mnogo važna informacija u ovo vrijeme ograničenog kretanja, zbog širenja koronavirusa.

U vrijeme sveopšte izolacije i ograničenog kretanja zbog pojave i naglog širenja koranavirusa i kod nas, postavlja se pitanje da li jedemo kvalitetnu hranu za jačanje imuniteta. Stručnjaci savjetuju da je bezbjednije jesti termički obrađene namirnice. Postavlja se pitanje da li je zdrava zamrznuta hrana.

Zamrznuta hrana pristupačan je način da se dođe do dnevne doze voća i povrća, pogotovo u periodima kada mu nije sezona, a s tolikim izborom uvijek se može pronaći ono što volimo. Ipak, postavlja se pitanje koliko je zdravo.

Voće i povrće bere se na vrhuncu zrelosti i često se zamrzne u roku od sat vremena, zaključavajući tako hranjive supstance i ukus. Uopšteno, zamrznute namirnice zadržavaju vitamine i minerale i ne dolazi do promjene u sadržaju ugljenih hidrata, proteina ili masti. U nekim slučajevima smrznuta hrana ima više vitamina i minerala u poređenju sa svježom hranom, prvenstveno jer svježe voće i povrće vremenom gubi vitamine i minerale, a zamrzavanjem se hranjive supstance čuvaju.

Zamrznute namirnice mogu biti pristupačan način za uključivanje zdrave hrane iz svake grupe proizvoda, uključujući cijela zrna žitarica, voće, povrće, bjelančevine i mliječne proizvode. Osim uštede vremena, zamrznute namirnice mogu biti od koristi ljudima koji imaju ograničeni kuhinjski prostor ili manjak kuhinjskog pribora.

Kako biste sačuvali hranjive supstance i u zamrznutoj hrani, slijedite način kuvanja koji je naveden na pakovanju. Najsigurniji način odmrzavanja hrane je u frižideru. Ako ste u žurbi, zamrznutu hranu možete staviti u nepropusnu plastičnu kesu ili posudu i potopiti je u hladnu vodu koju je potrebno mijenjati svakih pola sata, a hranu skuvati odmah nakon odmrzavanja. Takođe, možete je odmrznuti u mikrotalasnoj, ali odmah je treba pripremiti čim se odmrzne.

O RTPV

Pročitajte i

U četvrtak isključenja struje na seoskom području

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 3. decembra, bez napajanja električnom energijom u Pljevljima …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *