Naslovna / Vijesti / Društvo / Još četiri slučaja koronavirusa, neophodna odgovornost i disciplina građana

Još četiri slučaja koronavirusa, neophodna odgovornost i disciplina građana

Direktor Kliničkog centra Crne Gore, Jevto Eraković, potvrdio je da su još četiri osobe pozitivne na koronavirus, čime je broj oboljelih u Crnoj Gori porastao na 109.

On je kazao da je danas urađeno 55 testova u Institutu za javno zdravlje, a pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 6.262 osobe

Eraković je rekao da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo dobre uslove i mjere, ali da je, da bi se epidemija koronavirusa pobijedila, neophodna velika odgovornost i disciplina građana.

Zdravstveni sistem je, kako je kazao, apsolutno spreman da se izbori sa epidemijom, što se, kako je rekao, do sada i pokazalo.

Eraković je kazao da je u KCCG hospitalizovano 16 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih 12 na infektivnoj klinici. Svi pacijenti na infektivnoj klinici su stabilnog stanja.

Četiri pacijenta su na intenzivnoj jedinici interne klinike, od kojih su tri pacijenta stabilno, a jedna osoba na respiratoru.

Rekao je da se veliki broj građana pridržava mjera, ali da se mora uticati i na one koji se toga ne pridržavaju.

“Imamo disciplinu i odgovornost koju možemo samo da poželimo”, rekao je Eraković.

“Dani koji nam slijede su najteži dani u ovoj borbi. Ukoliko ne budemo pokazali ličnu odgovornost i maksimalnu disciplinu, nećemo imali rezultat koji želimo i očekujemo”, istakao je on.

Poručio je građanima da pokažu ličnu odgovornost i slijede mjere koje su preporučene.

Rukovodilac Kriznog tima Ranko Lazović se zahvalio građanima i poručio da je “samodiscipline nikad dosta i samoodgovornosti nikad dosta”.

“Što više u kući, što manje na ulicama, što manje kontakata – nikakvih grupa, nikakvih okupljanja”, poručio je on.

NKT je, kako je rekao, donijelo mjeru jer je prmijećeno da je određeni broj građana vani “izmamilo lijepo vrijeme”.

Poručio je da zabrana kretanja u večernjim satima i nedjeljom nije “nikakav policijski čas, strogoća.”

Kazao je da Crna Gora raspolaže sa 2.300 ljekara, uključujući i one u penziji, kao i sa 3.323 medicinske sestre.

Sistem je, kako je rekao, doveden do jednog nivoa do koje može pozaviditi ne samo okruženje, nego i sve evropske zemlje.

“Bolest je tako opaka da su naše mogućnosti, uz svu volju i znanje, veoma limitirane, kao i u svim zemljama u svijetu”, rekao je Lazović.

Lazović je rekao da je zdravstveni sistem sabrao iskustva Kine, Njemačke, Francuske i Italije i da su sublimirani njihovi protokoli, i da Crna Gora koristi te protokole.

Pacijenti su podijeljeni u tri grupe, a na globalnom nivou laki pacijenti čine oko 80 odsto zarađenih koronavirusom, srednje teški oko 15 odsto i pet odsto teški pacijenti.

Terapija se, kako ističe, shodno stanju pacijenta prilagođava na dnevnom nivou.

Lazović je poručio da zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori ne nedostaje radnika nijednog profila, dodavši da Institut za javno zdravlje ima 22 epidemiologa.

Eraković je istakao da Crna Gora raspolaže sa više nego dovoljno respiratora, i u slučaju širenja epidemije.

Lazović je rekao da broj zdravstvenih radnika koji su trenutno u izolaciji ili oboljeli nije nešto što zabrinjava, te da je Crna Gora u tom pogledu ispod evropskog prosjeka. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti juče je odlučilo da se od danas konferencije za medije organizuju dva puta dnevno – 09:00 – informacije i odgovori ljekara Instituta za javno zdravlje, i od 17 sati – informacije i odgovori ljekara KCCG sa TV prenosom uživo i mogućnošću da novinari on-line postavljaju pitanja.

Izvor: Vijesti

O RTPV

Pročitajte i

Mugoša: Od 1.012 uzoraka iz Njemačke 441 osoba pozitivna, najviše iz Nikšića i Berana

Od 1.012 uzoraka iz Njemačke 441 osoba pozitivna, najviše iz Nikšića i Berana, rekao je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *