Naslovna / Vijesti / Društvo / Ne otvarajte sumnjive mejlove

Ne otvarajte sumnjive mejlove

Kompanije podstiču zaposlene da rade od kuće, zbog usporavanja širenja korona virusa, pa je neophodno da preispitaju bezbjednost daljinskog pristupa korporativnim sistemima. Međutim, u posljednje vrijeme svakodnevno možemo pročitati da je veliki broj kompanija i fizičkih lica izložen raznim sajber prijetnjama, najčešće putem inficiranih imejl poruka.

“Pojavom korona virusa pojavila se nova kriminalna metoda koja zloupotrebljava potrebe korisnika da se informišu o detaljima o novom virusu. Ovaj novi način prevare širi se neželjenom elektronskom poštom, a koja je u vezi sa aktuelnom situacijom izazvanom virusom korone”, kazao je Pobjedi prof dr Adis Balota sa Fakulteta za informacione tehnologije.

Sajber-kriminalci, naglašava on, najčešće provode phishing ili ransomware kampanje s tim imejlovima i/ili dostavljaju zlonamjerni softver na naše uređaje (PC, laptop, Smartphone) dok obmanjuju korisnike.

“U naslovu imejl poruke koriste se sadržaji sa lažnim vijestima o korona virusu. Ovakve imejl poruke su pažljivo pripremane i mogu u tekstu koristiti i zvanične nazive međunarodnih organizacija, kao i njihove logo oznake”, kazao je Balota.

Upozoravam, naglašava, profesor Fakulteta za informacione tehnologije, ukoliko otvorite prilog koji se nalazi u takvim imejl porukama, ili aktivirate ponuđeni link, instaliraćete zlonamjerni softever na vašem računaru.

“Maliciozni softver ransomware onemogućava korišćenje računara. U tom slučaju vaši podaci i datoteke će biti nedostupni, a računar neće biti u funkciji sve dok kreatoru zlonamjernog softevra ne uplatite novac”, ističe Balota.

U zadnjih nekoliko dana, kako je rekao, u regionu je registrovana i nova prevara koja se ogleda u dostavljanju imejla ili putem mobilnih apliakcija, određene informacije o mjerama nadležnih državnih organa vezano za pandemiju, a povratno traže od korisnika da dostave svoje lične podatke (ime i prezime, adresu stanovanja, JMBG i kopiju ličnog dokumenta). Kao razlog se navodi izrada evidencije o licima koje krše mjere samoizolacije.

“Zato upozorenje svim građanima da ne dostavljuju svoje lične podatke. Važno je, da ne otvarate sumnjive imejl poruke, a posebno da ne preuzimate ponuđene priloge sa sumnjivih imejl adresa. Lične podatke ne dostavljajte putem imejla ili drugih mobilnih apliakcija”, poručio je Balota.

Izvor: AntenaM

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *