Naslovna / Vijesti / Društvo / Marković: Sve je u skladu sa Ustavom

Marković: Sve je u skladu sa Ustavom

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u ponedjeljak veče donijelo je nove, do sada najrigoroznije mjere, da je građanima zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od ponedjeljka do petka, od 19 sati do pet sati narednog dana, a subotom od 13 sati do ponedjeljka u pet sati. Nekoliko opozicionih partija i nevladinih organizacija je taj potez oštro osudilo i ocijenilo da su mjere neustavne. Iz Vlade su juče saopštili da su sve donesene mjere u skladu sa Ustavom.

Odluka Vlade naše države nije neustavna, mišljenje je i dekana Fakulteta političkih nauka u Podgorici Milana Markovića. On podsjeća da član 39 Ustava Crne Gore u stavu dva, propisuje da se sloboda kretanja, nastanjivanja i napuštanja Crne Gore može ograničiti ako je to potrebno za vođenje krivičnog postupka, sprečavanja širenja zaraznih bolesti, ili iz razloga bezbjednosti države. To je, kako ističe, ovdje slučaj.

Marković je za Pobjedu rekao da podržava ove mjere Vlade jer su one „tu za dobrobit i zdravlje cjelokupne nacije“.

DEMANT

Iz DF-a su ocijenili da se Vlada ne posvećuje aktivnostima na suzbijanju pandemije korona virusa, već da obmanjuje javnost i da time pravda „uvođenje policijskog časa i neformalne diktature“.

Iz Vlade su saopštili da su tvrdnje DF netačne.

– Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu pandemiju korona virusa 11. marta, a u Crnoj Gori je epidemija takođe proglašena zvaničnom odlukom 26. marta ove godine. Za one koji nijesu dovoljno sagledali propise, pa sljedstveno tome donose pogrešne zaključke, ukazujemo da je članom 39 Ustava Crne Gore moguće ograničiti slobodu kretanja ako je to potrebno za sprečavanje širenja zaraznih bolesti, te da su članom 55 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane mjere ograničenja kretanja u području zahvaćenom epidemijom zarazne bolesti i da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti takođe predviđeno Zakonom – navodi se u saopštenju Vlade.

Kako ističu „naredbe ne donosi Vlada niti Nacionalno koordinaciono tijelo, nego Ministarstvo zdravlja na prijedlog Instituta za javno zdravlje“.

– Tako je učinjeno i Naredbom Ministarstva br. 8-501/20-129/424 od 30. marta koja je odmah objavljena u Službenom listu. Dakle, nema policijskog časa – već se život, rad i kretanje odvija na način primjeren aktuelnoj opasnosti i zaštiti zdravlja i života građana, uz mogućnost svakodnevnog kretanja svakog radnog dana od 5 do19 sati i subotom od 5 do 13 sati. Propisani su i izuzeci u vremenu zabrane, radi ostvarivanja djelatnosti od javnog interesa – pojašnjeno je iz Vlade.

Ukazali su da Nacionalno koordinaciono tijelo i Ministarstvo zdravlja sve mjere donose „osluškujući i procjenjujući zabrinutost građana, i rukovodeći se isključivo interesom njihovog zdravlja“.

– Zbog toga smatramo da nije vrijeme za politiku, nego za dosljednu zaštitu zdravlja i života svakog građanina i njegove porodice. Ako neki politički subjekt ne može da se prepozna kao dio ovog sveobuhvatnog, odgovornog i humanog procesa, u kojem, vjerujemo, svi treba da budemo jedno i zajedno, ostaju mu na raspolaganju pravna sredstva i sudovi, kao mogućnost provjere da li su odluke Ministarstva zdravlja zasnovane na Ustavu i zakonu – zaključeno je iz Vlade.

PODRŠKA

Pobjedin sagovornik, dekan Fakulteta političkih nauka Milan Marković, smatra da nije vrijeme za politiku, već za spašavanje države od epidemije korona virusa koja je zahvatila čitav svijet.

– Poruke određenih političkih partija ne samo da nijesu na mjestu, već one ne priliče trenutku, vremenu ni situaciji. Vlada mora da odlučuje brzo, jer ako bi se mjere preduzimale kroz nekoliko dana bilo bi kasno, a ovdje je situacija jasna – bilo je potrebno brzo i preventivno djelovati. Crna Gora je dobro reagovala kao i zdravstveni sistem, ali i druge službe koje rade na sprečavanju zarazne bolesti, tako da su pomenuta razmišljanja političkih partija prije svega nedobronamjerna – ocijenio je Marković.

On smatra da je odluka Vlade da ograniči kretanje građanima aposolutno na mjestu.

– Ostaje nam samo da je pozdravimo i da se pridržavamo mjera i uputstava. Politika se u ovakve stvari miješa kada su ljudi ostrašćeni i to ne smijemo dozvoliti – istakao je Marković.

Pokazalo se, kazao je on, da je naša država reagovala bolje nego neke druge u regionu koje imaju jače zdravstvene sisteme.

OSUDA

Demokratski front smatra da su donesene uredbe i mjere NKT mogle biti proglašene i sprovedene samo ako je u Skupštini izglasano vanredno stanje i da je sve drugo „brutalno gaženje Ustava i zakona“.

Uputili su pismo predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću u kome traže da zakaže hitnu sjednicu „posvećenu mjerama Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u borbi protiv korona virusa“.

I iz građanskog pokreta URA ističu da su mjere „saopštene na neozbiljan način, zbog čega su građani ostali uskraćeni za neophodne odgovore“.

Lider Demosa Miodrag Lekić smatra da sam vrh centra treba da preuzme odovornost za usvojene odluke.

Iz Akcije za ljudska prava i Instituta alternativa, kažu da postoje dileme o pravnom osnovu za donešene mjere u situaciji kada nije proglašeno vanredno stanje, te „pozivaju Ustavni sud da se uključi da prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti u državi, a ministra zdravlja da obezbijedi da njegove mjere budu preciznije i bolje obrazložene.“

Miranović: Ministarstvo zdravlja može da donese odluku o ograničenju kretanja kada je epidemija

Vesna Miranović iz Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite je kazala da nije bilo potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, već da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje da bez uvođenja vanrednog stanja postoji mogućnost da Ministarstvo zdravlja donese odluku o ograničenju kretanja kada postoji epidemija.

– U ovoj situaciju, dodala je, za vanrednim stanjem nema potrebe – kazala je Miranović na konferenciji za novinare.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *