Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Poreska uprava ostvarila rekordnu naplatu u martu

Poreska uprava ostvarila rekordnu naplatu u martu

Poreska uprava je tokom marta ove godine ostvarila bruto naplatu od 126.717.003,17 eura, čime su ostvarenje iz marta 2019. godine i plan naplate za ovaj mjesec premašeni za 10 miliona eura, odnoso osam odsto, saopšteno je iz PU.

“U strukturi naplate posebno se izdvajaju prihodi po osnovu: doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 49.430.028,49 eura, osam miliona eura iznad ostvarenja iz prošle godine (19 odsto), poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 38.363.729,51 eura, što je dva miliona eura više nego u martu 2019. godine (šest odsto), poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 19.351.973,76 eura, milion i po eura iznad ostvarenja iz prošle godine (osam odsto) i poreza na dohodak fizičkih lica u iznosu od 15.556.119,02 €eura, dva miliona eura iznad ostvarenja iz marta 2019. godine (19 odsto)”, pojasnili su iz Poreske uprave.

Tokom prvog kvartala 2020. godine ukupna naplata iznosila je 281.760.125,73 eura, što je 19 miliona eura više nego u istom periodu 2019. godine.

Naglašavaju da je ovo rezultat napora Poreske uprave da i sa značajno manjim brojem zaposlenih zbog mjera za prevenciju širenja bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom obezbijedi uspješnu realizaciju aktivnosti na naplati prihoda, ali i pokazatelj visokog stepena poštovanja poreskih propisa kod najznačajnijeg broja poreskih obveznika, koji su uprkos otežanim uslovima za poslovanje izmirili dospjele obaveze u skladu sa zakonom.

Napominju i da je na Poreskoj upravi težak zadatak da obezbijedi kontinuitet naplate javnih prihoda, neophodnih za finansiranje svih potreba u našem društvu, kao što su zdravstvena zaštita, bezbjednost i odbrana, što je posebno vidljivo u ovom momentu, a da pri tom svojim mjerama propisanim zakonom ne doprinese pogoršanju već teške situacije u kojoj se ekonomija zbog epidemije zarazne bolesti COVID-19 trenutno nalazi.

“Imajući u vidu napore Vlade Crne Gore da u maksimalnoj mogućoj mjeri podrži privrednike, kako bi se omogućio opstanak istih na tržištu i očuvanje radnih mjesta tokom trajanja epidemije, Poreska uprava očekuje da će i naredni period obilježiti visok stepen poreske discipline, te da će obveznici izmirivati obaveze u skladu sa zakonskim rokovima ili u roku od 90 dana u slučaju odlaganja obaveza shodno Uredbi o uslovima za odlaganje poreskih i neporeskih potraživanja donijetoj u okviru mjera podrške”, zaključuju u PU.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Zbog neplaćenih računa EPCG gasila struju kod 24.676 potrošača

Veliki broj kupaca žali se državnoj Elektroprivredi (EPCG) zbog problema sa računima za struju i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *