Naslovna / Vijesti / Društvo / Пљевљаци више не крију да су гладни! Шта Влада чека?!

Пљевљаци више не крију да су гладни! Шта Влада чека?!

У епидемији корона вируса, наступила је драматично тешка економска ситуација за огроман број Пљевљака. Не само да су остали без основних примања, већ и различити видови такозваног сналажења или остваривања додатне зараде, дакле, допунски послови за огроман број грађанасада готово да не постоје. Сигурни смо да је тако и у многим другим градовима широм Црне Горе, поготово на сјеверу.

Многи Пљевљаци, у свом малом приватном бизнису, зарађивали су данас да би преживјели сутра, а сутра да би преживјели прекосутра. Сада им је забрањен рад и уз то многи имају додатне губитке због првобитног улагања у набавку опреме.

Шта се чека?!

Да ли је могуће да од почетка избијања епидемије, па све до данашњег дана, Црвени крст у Пљевљима није добио ниједан евро помоћи од привреде и није у ситуацији да бар са основним намирницама помогне велики број грађана који су на самој ивици егзистенције. Ових дана, Црвени крст Пљевљапримапо триста и више позива за помоћ дневно. Укупна ситуација је приморала велики број поносних Пљевљака да по први пут у животуотворено траже храну.

Трагична је чињеница, рецимо, да велике пљеваљске компаније не могу да обезбиједе храну и основне намирнице социјално угроженим Пљевљацима. Истовремено, видимо да су претходних недеља исте те велике пљеваљске компаније (Рудник угља или рудник Шупља стијена) донирале новац на централни ниво. Чак су и поједине НВО из Пљеваља урадиле исто, што је из перспективе угрожених Пљевљака тешко објашњиво. Дакле, новац се поново слива у Подгорицу, док велики број Пљевљака пролази кроз личну и породичну економско-социјалну драму и неизвјесност.

Шта мисли ова власт да предузме како би преко 200 радника Вектре Јакић, којима се дугује 18 плата, преживјело са својим породицама? Да ли неко мисли да они могу да преживе без икаквих примања и помоћи?Радници се питају како да дођу бар до једног дијела плата које им се дугују. Дио њих који су тужили фирму, само су се изложили трошковима, јер је од започете продаје стечајне масе свеодлазило на наплату пореској управи, док радници нису добили ништа.

Шта тек рећи за ситуацију у предузећу Комуналне услуге,чији су радници на градском гробљу приморани да, услед угрожености голе егзистенције и неизмирених плата, донесу одлуку да обуставе сахрањивање преминулих Пљевљака.

Стварајући привид да је стање под контролом и да нема потребе за журбом и паником, ова власт се поиграва судбинама људи. Недеље одмичу у наводним анализама и припремама наводног плана, док многи грађани немају никаква примања, нити уштеђевину, а велики број њих је и кредитно задужен. То што је ова власт потпуно неспремно дочекала корона вирус и у погледу подршке здравственом систему и у погледу економске подршке грађанима и привреди нису криви грађани већ сама власт. Нема шта више да се анализира недељама и мјесецима.Свом угроженом становништву се мора одмах и директно помоћи!

Владислав Бојовић, предсједник ОО Демократске народне партије Пљевља и функционер Демократског фронта

O RTPV

Pročitajte i

Dječji dodatak bi povećao natalitet

Zamjenica ombudsmana za prava djece, mladih i socijalna staranja Snežana Mijušković ocijenila je da bi …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *