Naslovna / Vijesti / Društvo / Danas je Svjetski dan Roma

Danas je Svjetski dan Roma

U svijetu se danas obilježava 8. april, Svjetski dan Roma, ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj pripadnika tog naroda, a države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja.

Svjetski dan Roma obilježava se povodom prvog svjetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu, i smatra se jednim od najvažnijih događaja u istoriji tog naroda.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi, himni, jeziku i službenim prihvatanjem naziva Rom, što znači čovjek.

Iz Centra za socijalni rad i Opštinske organizacije Crvenog krsta danas su posjetili Romsko naselje na Trlici, čestitali im praznik i uručili donaciju. Ekipi RTV Pljevlja nisu dozvolili da snimamo uručenje donacije  uz obrazloženje da ih četiri nedelje niko nije posjetio pa im ni danas nije potrebna televizija.

Iz Centra za socijalni rad i Opštinske organizacije Crvenog krsta tim povodom su posjetili Romsko naselje na Trlici, čestitali im praznik i uručili donaciju. Našoj ekipi Romi nisu dozvolili da snimamo uručenje donacije  uz obrazloženje da ih četiri nedelje niko nije posjetio pa im ni danas nije potrebna televizija.

Zbog toga smo izjave od Željka Minića, sekretara Opštinske organizacije Crvenog krsta i Branke Danilović, direktorice Centra za socijalni rad uzeli ispred Crvenog krsta.

Minić je istakao da su Romima uručili skromnu donaciju, koja će im doprinjeti da prebrode ovu krizu korona virusa.

Naglasio je da je briga o Romima njihova stalna aktivnost i nada se da će u ovim teškim vremnimabiti sve veća.

“ Očekujemo još donacija, jer su nek organizacije najavile da će pomoć njima biti direktno upućena i u narednom period i nada se da će imati sve više pomoći za njih – rekao je Minić.

Direktorica Centra za socijlni rad Branka Danilović kazala je da su nastojali da obilježe Svjetski dan Roma, da im čestitaju praznik, pogotovu maloj djeci Romima.

Danilović naglašava da su Romi inače njihovi stalni korisnici zaštitnih prava kod Centra za socijani rad. Ministarstvo rada I socijalnog staranja je obezbjedilo pomoć za djecu i 10 romskih porodica koje primaju materijalno obezbjeđenje porodice. Dobili su jednokratnu novčanu pomoć od Vlade Crne Gore.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine odlučeno je da se 8. april, proglasi za Svjetski dan Roma.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *