Naslovna / Vijesti / Društvo / Gimnazijalci Pavle, Aleksandar i Ana osvojili nagrade na Državnom takmičenju znanja

Gimnazijalci Pavle, Aleksandar i Ana osvojili nagrade na Državnom takmičenju znanja

Na Državnom takmičenju u znanju, u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore, Pavle Džuverović, Aleksandar Kartal i Ana Laketić ostvarili vrhunske rezultate.

Na Državno takmičenje znanja za školsku 2019/2020. Godinu, koje je održano 23. februar 2020. godine na Ekonomskom fakultetu u Podgorici naši gimnazijalci Pavle Džuverović, Aleksandar Kartal i Ana Laketić ostvarili izuzetne rezultate.

Gimnazija “Tanasije Pejatović” svih prethodnih godina na prigodan način predstavila je nagrađena učenika i njihove mentore i uručula im skromne poklone. Naša televizija je uvijek propratila taj događaj i upoznala naše sugrađane sa najboljim učenicima koji su ponos Gimnazije i našeg grada. Učenici koji sebe i grad na najbolji način, znanjem, predstave široj javnosti. Ove godine zbog epidemije virusa korona takva praksa će izostati ali najbolje ćemo ipak predstaviti.

Prvo mjesto iz hemije osvojio je Pavle Džuverović, učenik četvrtog razreda. Njegov mentor bila je profesorica Rosanda Terzić. Pavle je pozvan na selektivno testiranje koje je obavljeno u Podgorici. Uspješno je prošao i ovu fazu čime je postao član reprezentacije Crne Gore na svjetskoj Olimpijadi iz hemije. Nažalost, zbog pandemije, Olimpijada je otkazana. Tokom srednje škole Pavle je osvojio dva prva, dva druga, i jedno treće mjesto na takmičenjima iz hemije na državnom nivou.

Pavle kaže: “Jedna era se završava. Nakon četiri godine redovnih takmičenja, završnica je prihvatljiva. Ovo je dokaz teze da se trud uvijek na kraju isplati, a truda i rada je bilo. Možda će neko pomisliti da je bilo naporno dodatno učiti gradivo, a da me pritom niko na to nije prisilio, ali to je greška. Uživanje je širiti horizonte iz hemije, i dodatna motivacija da se posvetim i drugim predmetima. Prvo mjesto iz biologije osvojio je Aleksandar Kartal, učenik četvrtog razreda. Njegov mentor bila je profesorica Vesna Kastratović. Aleksandar je, kao i Pavle, pozvan na selektivno testiranje koje je organizovano u Podgorici. Na njemu je još jednom dokazao svoje znanje i postao član četvoročlanog tima koji bi predstavljao Crnu Goru na svjetskoj Olimpijadi iz biologije. ‘’Pobjeda na Državnom takmičenju za mene predstavlja veliku čast. Ovo je dokaz da se naporan trud i rad prije ili kasnije isplate. Biti takmičar je samo po sebi velika privilegija, ali mnogi se razočaraju kada ne ostvare željeni rezultat. Iskreno, i ja sam bio jedan od njih. Međutim, jaka želja, čak i onda kada ne ide kako smo zamislili, čini da mašta postane stvarnost. Stoga, preporučujem svima koji se bore za svoje snove, da ne odustaju, jer uspjeh stigne kada se najmanje nadamo, kao nagrada za sve što smo prošli da ostvarimo ono čemu težimo’’ kaže Aleksandar Kartal.

Na Državnom takmičenju iz istorije, treće mjesto osvojila je Ana Laketić, učenica trećeg razreda. Ana se takmičila u kategoriji treći i četvrti razred, zbog čega je postignuti uspjeh još veći i značajniji. Njen mentor bio je profesor Lazar Aranitović. Pred Anom je sljedeća školska godina prilika da postigne još sjajnih rezultata.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Potvrda za vrtić se može dobiti putem novog servisa

Roditelji koji žele da upišu djecu u vrtiće, potvrde od izabranih ljekara sada mogu dobiti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *