Naslovna / Vijesti / Društvo / Pojašnjenja dodatnih mjera o ograničenju kretanja

Pojašnjenja dodatnih mjera o ograničenju kretanja

Na sajtu coronainfocg.me pojašnjene su dodatne mjere o ograničenju kretanja koje je donijelo Nacionalno kooridnaciono tijelo za zarazne bolesti u cilju suzbijanja korona virusa.

Podsjetimo, sve informacije o korona virusu, oboljenju Covid 19, te aktivnostima koje preduzima Vlada Crne Gore, Nacionalno kordinaciono tijelo za zarazne bolesti i drugi državni organi od danas su dostupne na sajtu coronainfocg.me.

1. Da li se prisustvo više od jedne osobe odnosi na redove pred prodavnicama ili se ne računa da je to prisustvo više lica, ako su na udaljenosti od 2 metra?

Ne odnosi se, sve dok dvije osobe održavaju distancu od najmanje 2 metra na bilo kojoj javnoj površini, uključujući i redove ispred prodavnica.

2. Da li je dozvoljeno povesti dijete 12+ ili stariju odraslu osobu kod doktora ili će doktor doći kući?

Pomoć starim i iznemoglim osobama, uključujući i odlazak kod ljekara, trebe da bude dozvoljen uz pratnju druge odrasle osobe, idealno člana porodice ili njegovatelja. Poželjno je da postoji potvrda o zakazanom pregledu, kako bi se mogla provjeriti istinitost navoda. U slučaju da se radi o akutnom stanju ili nepokretnoj osobi, zdravstvena njega će se pružiti u kući ili stanu.

3. Da li se krši naredba ako se nađe 2 odraslih na parkingu, npr. pri ulasku u porodični auto?

Naredba u dijelu motornih vozila se nije mijenjala, poželjno je da se održava distanca, prilikom ulaska u automobil.

4. Da li se samo jedno dijete od 12 godina može izvesti, ako je roditelj sam (npr. blizanci, bebe ili baš mala djeca)?

Samo jedno dijete može biti na javnoj površini, uz obaveznu pratnju roditelja/staratelja. Posebno zbog zloupotrebe i drastičnog kršenja ranije donijetih naredbi.

5. Da li se naredba o ograničenju kretanja od 19:00 do 05:00 časova odnosi i na privatna dvorišta i terase u prizemnim kućama? (Na primjer: dozvoljen je izlazak na terasu na spratu zgrade, ali ne i u dvorištu prizemne kuće).

Izlazak u dvorište kuće sa jednim domaćinstvom nije kršenje naredbe, jer se ne radi o javnoj površini.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *