Naslovna / Vijesti / Društvo / U doba pandemije porastao internet saobraćaj, ostavreno više poziva

U doba pandemije porastao internet saobraćaj, ostavreno više poziva

U drugoj polovini marta ostvareno je 25 odsto više telefonskih poziva u odnosu na prvu polovinu marta, a skoro u istom obimu je porastao i internet saobraćaj, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Takođe, zbog pandemije koronavirsa u martu je ostvareno za 54 odsto više internet saobraćaja nego u martu prošle godine.

Kako su kazali iz Agencije, sekttor elektronskih komunikacija je obezbjedio neprekidnost korišćenja elektronskih komunikacionih usluga i dao značajan doprinos sprječavanju širenja korona virusa.

“Operatori elektronskih komunikacija su preduzeli odgovarajuće mjere za sprečavanja širenja koronavirusa uz obezbjeđenje kontinuiteta pružanja elektronskih komunikacionih usluga u skladu sa naredbama i preporukama državnih organa, svojim planovima za preduzimanje mjera u slučaju vanrednih situacije i planovima mjera za obezbjeđenje integriteta mreža, zaštite sigurnosti i neprekidnog pružanja elektronskih komunikacionih usluga. Ekipe za održavanje mreže i logistički centri su organizovani na više lokacija, kao i rad centara za kontakt sa korisnicima. Radno vrijeme svojih poslovnica su prilagodili novonastalim uslovima i izdatim naredbama i preporukama državnih organa, a preventivne mjere zaštite su podigli na najviši nivo, kako bi ostali na raspolaganju korisnicima, ali i kako bi i korisnici i zaposleni operatora bili zaštićeni”, navode iz Agencije.

U saradnji sa Agencijom za elektronske komunikacije vrši se stalno praćenje statistika telekomunikacionog saobraćaja i blagovremeno obezbjeđuju proširenja kapaciteta u sopstvenim mrežama, prema mrežama drugih operatora u Crnoj Gori, kao i međunarodnih kapaciteta.

Ipak, kako navode, pored svih blagovremeno preduzetih mjera za proširenjima kapaciteta i stvaranje drugih uslova za neprekidno pružanje elektronskih komunikacionih usluga, neke okolnosti se nijesu mogle predvidjeti.

Nakon zemljotresa u Zagrebu došlo je do požara u jednom objektu/data centru Hrvatskog Telekoma, preko kojeg je tranzitiran značajan kapacitet međunarodnog internet linka Crnogorskog Telekoma. Prekid ovog linka je doveo do usporavanja internet saobraćaja za korisnike Crnogorskog Telekoma. Brzom reakcijom službi Crnogorskog Telekoma ubrzo su uspostavljani dodatni kapaciteti preko drugih pravaca, tako da je za svega nekoliko sati uspostavljeno normalno funkcionisanje internet saobraćaja. Pri otklanjanju ove smetnje Crnogorskom Telekomu je veliku pomoć pružio operator Mtel. Iako konkurent na tržištu elektronskih komunikacija Mtel je brzom reakcijom pomogao Telekomu da u kratkom vremenskom roku omogući normalno funkcionisanje saobraćaja. Ističem ovaj slučaj kao dobar primjer saradnje i solidarnosti u teškim situacijama.

Ovakav postupak u sektoru elektronskih komunikacija nije novost, jer su, kako tvrde, takvih primjera imali i ranije.

Operatori su se od samog početka pridružili kampanji OstaniDoma prilagođavanjem društvenih mreža, TV kanala, dijeljenjem relevantnih informacija, mjera i instrukcija svojim zaposlenima, apelima na građane kroz redovnu komunikaciju da poštuju mjere nadležnih institucija.

Istovremeno su predstavili brojne digitalne servise i mogućnosti raznih aplikacija putem kojih građani mogu da uče, upravljaju uslugama, kontrolišu potrošnju, plaćaju račune bez izlaska iz kuće. Na društvenim mrežama i u medijima promovišu digitalne servise i usluge – kako bi motivisali korisnike da ostanu kod kuce i budu zaštićeni od korona virusa.

Svim korisnicima su bez naknade otključani TV kanali za koje su dobili saglasnost, kako bi korisnicima boravak kod kuće učinili zanimljivijim, prijatnijim i lakšim. Povećali su brzine pristupa internetu, mimo ugovorenih, kako bi svima koji komuniciraju, uče i rade od kuće olakšali obavljanje obaveza preko interneta.

Takođe, operatori su u prethodnom periodu bez naknade sproveli zahtjeve državnih organa u vezi sa sprečavanjem epidemije:
– po zahtjevima Vlade Crne Gore su poslate informativne SMS poruke čitavoj korisničkoj bazi,
– po zahtjevima državnih organa obezbjeđene su terminalne tačake sa prvenstvom komunikacije, optička infrastruktura i najveće brzine pristupa za potrebe kriznih štabova, na telekomunikacionu infrastrukturu su povezani svi do sada otvoreni karantini,
– u saradnji sa Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, u najkraćem roku, za potrebe državnih i opštinskh organa omogućeno je korišćenje kratkih brojeva (1616, 1555, 1511 i dr.) prema kojima u pozivi besplatni,
– obezbjedili su uslove za uspostavljanje Call centra 1616 za potrebe Instituta za javno zdravlje,
– ustupili su platformu za call centar Klinickog centra 1555 za pružanje psihološke pomoći,
– u saradnji sa NKT otvorena je linija za donacije građana putem SMSa (broj 15888) na račun Crvenog krsta Crne Gore,
– ustupili su SMS broadcast platformu za potrebe projekta Instituta za javno zdravlje – razvoj mobilne aplikacije za gradjane koji se nalaze pod nadzorom.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *