Naslovna / Vijesti / Društvo / Zloputreba ima, vlasnici firmi izdavali potvrde za međugradski saobraćaj članovima porodice i rodbini

Zloputreba ima, vlasnici firmi izdavali potvrde za međugradski saobraćaj članovima porodice i rodbini

Prilikom kontrole vozača koji upravljaju vozilima u međugradskom saobraćaju i drugih lica koja se kreću na javnim mjestima, kada je to naredbom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti zabranjeno, od strane policijskih službenika je uočeno da se koristi veći broj potvrda o izuzetku zabrane međugradskog saobraćaja, koje su vozačima i drugim licima izdala pravna lica, saopšteno je iz Uprave policije.

Iz Uprave policije navode da su ove potvrde su nerijetno i predmet zloupotreba, pa ih pojedina pravna lica izdaju i licima koja kod njih nijesu zaposlena, odnosno članovima porodice, prijateljima i drugim licima.

-Imajući u vidu navedeno, a u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kako bi se spriječile  zloupotreba potvrda, ukoliko se prilikom uvida i kontrole vozača ili lica na javnom mjestu provjerom utvrdi da:

  • potvrda nije sačinjena na propisanom obrascu,
  • u podaci nijesu navedeni precizno i tačno ( datum važenja  od – do, vrijeme kretanja, djelatnost, i slično),
  • ako je očigledno da je lice koje je posjeduje zloupotrebljava,
  • ukoliko postoje osnovi sumnje u njenu vjerodostojnost,

policijski službenik takvo lice zadržava na licu mjesta i o tome obavještava nadležnog tužioca u cilju preuzimanja daljih mjera i radnji, kako protiv pravnog lica tako i protiv fizičkog lica koje je koristilo ovakav dokument.

Policijski službenici su u skladu sa zakonom već procesuirali određeni broj pravnih i fizičkih lica zbog zloupotreba ovakvih potvrda, a to će nastaviti da rade i u narednom periodu ukoliko budu evidnetirali ovakve vrste nedozvoljenih radnji.

Ovim putem još jednom apelujemo na sve građane, kako učesnike u saobraćaju, tako i one na javnim mjestima, da poštuju preporuke i naredbe Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kako bi olakšali rad i postupanje policijskih službenika i izbjegli eventualne zakonske posljedice koje proizilaze iz kršenja mjera.

Distributeri i dostavljači robe pod posebnim režimom

Na pitanje RTV Pljevlja da li osobe, koje imaju dozvolu za međugradska putovanja, distributeri robe široke potrošnje, vozači, kao i ostalo osoblje testirani na korona virus iz Vlade je odgovoreno da vozači o kojima je riječ ne testiraju se organizovano već i kao svi ostali građani – po indikacijama.

Međutim pod posebnim su režimom i mjerama koje podrazumijevaju strogo kontrolisano ponašanje, redovnu dezinfekciju kabine i naročito bitno – obaveznu upotrebu ličnih zaštitnih sredstava. Njihov posao bi takođe trebao biti propisan posebnim procedurama poslodavca koje definišu ulazak i izlazak iz vozila kao i utovar Ii istovar robe koji nije u njihovoj nadležnosti kako bi se kontakt sa lokalnim stanovništvom i radnicima eliminisao, saopšteno u odgovoru šefa vladinog Biroa za odnose sa javnošću i savjetnika premijera Duška Markovića Srđana Kusovca.

O Milo Džaković

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *