Naslovna / Vijesti / Društvo / Hrapović: Ukidanje mjera očekujem u drugoj polovini maja

Hrapović: Ukidanje mjera očekujem u drugoj polovini maja

Odgovor Crne Gore, njenih građana, kako onih koji žive ovdje, tako i onih koji su van granica, u vrijeme borbe protiv virusa korona vrijedan je istinskog divljenja, istakao je u intervjuu za Dnevne novine ministar zdravlja Kenan Hrapović. Takođe, nadležni su znali da Crna Gora ima odgovorne i vrijedne profesionalce u sistemu zdravstva, pa je u prethodnom periodu uloženo mnogo u nabavku savremene medicinske opreme, rekonstrukciju i adaptaciju radnih prostora, kao i edukaciju medicinskog kadra.

Crna Gora je najduže odolijevala novom koronavirusu u Evropi. Nadležni su pratili situaciju u svijetu, naročito u susjednoj Italiji, a prvi slučaj kod nas je registrovan 17. marta. Šta je sve država uradila da se pripremi za ono što je bilo neizbježno?

HRAPOVIĆ: Od trenutka kada su iz Kine stigle prve informacije o ‘nepoznatom virusu’ i kada su tamošnje zdravstvene vlasti podigle stepen pozornosti, crnogorski zdravstveni sistem odmah je započeo pripremu za odgovor na bolest koja bi mogla da dođe i do nas. Iako je tada sve izgledalo prilično ‘daleko, epidemiološke službe u Crnoj Gori, na čelu sa Institutom za javno zdravlje, preduzele su sveobuhvatne, prije svega, stručne analize, a onda i pripremu preventivnih mjera za koje smo smatrali da mogu biti pouzdan odgovor. Danas je jasno da smo zauzeli pravovremen i pravi stav.

Uvedene su, u prvi mah, činilo se stroge privremene preventivne mjere u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa. Vrijeme, ali i rast broja inficiranih, te pojava više klastera, pokazali su da su nam potrebne još strože mjere. Jeste li zadovoljni postignutim do sada?

HRAPOVIĆ: Odgovor crnogorskog zdravstvenog sistema i države u cjelini bio je dobar. To je većinsko mišljenje građana Crne Gore, a to pokazuju i sva istraživanja javnog mnjenja ovih dana. Mi smo prve preporuke i preventivne mjere uveli i prije importacije virusa.

Podaci sa graničnih prelaza, koji govore o tome da smo u periodu od kraja januara do sredine marta imali više od milion ulazaka i izlazaka iz zemlje, jasno govore o velikoj frekvenciji putnika, i isto tako ogromnom naporu koji su iznijele službe zdravstveno sanitarne inspekcije i granične policije prilikom sprovođenja preventivnih mjera. Moram priznati da nije bilo lako i jednostavno uvoditi mjere u situaciji kada nemate registrovane slučajeve. Iako smo stalno govorili da je samo pitanje trenutka kada će prvi slučaj biti potvrđen i stepen tog rizika podizali od niskog preko umjerenog do visokog, u javnosti se osjećala nada da će nas možda virus ‘zaobići’ jer smo bili posljednja evropska zemlja koja je imala prvi importovani slučaj virusa korona.

Struka je tada, kao i danas neumoljiva kada govori o ovom izazovu, a svi donosioci odluka njima na usluzi. Jedan nam je zajednički cilj zaštita zdravlja i života naših građana.

Bio bih neskroman kada bih rekao da nisam zadovoljan postignutim naprotiv. Isto tako bio bih neodgovoran kada bih rekao da smo završili posao i da možemo odahnuti. Angažovanost svakog od nas u ovim trenucima i narednim danima može biti ključ uspjeha.

Kakva je trenutna situacija kada je riječ o broju inficiranih, oporavljenih i umrlih od Covid-19 i koliko je osoba pod nadzorom? Koliko je osoba do sada testirano na novi koronavirus u Crnoj Gori?

HRAPOVIĆ: Od kada je registrovan prvi slučaj obolijevanja od virusa korona u Crnoj Gori 17. marta, testirane su 3.272 osobe, inficirano je 272, na bolničkom liječenju je 41 pacijent, a tri osobe su nažalost izgubile bitku sa ovom bolešću. Pod nadzorom epidemioloških službi je 7.605 osoba.

Kada je riječ o oboljelim pik smo imali 3. aprila kada je otkriveno 37 pozitivnih slučajeva za 24 sata. Od tada svakodnevno bilježimo pad broja oboljelih. Da li se bliži kraj epidemije?

HRAPOVIĆ: O tome je još rano govoriti. Da možemo biti optimisti, samo ukoliko se budemo svi do jednog pridržavali uputa struke, nema sumnje da smo na dobrom putu. Svjedoci smo i ponovne importacije virusa u Kini, kao i njegove pojave kod već izliječenih pacijenata. Svijet još uči, i ovaj virus i dalje je velika nepoznanica svjetskoj stručnoj javnosti. Ne smijemo biti neodgovorni i dozvoliti zabludama da nas dovedu do pogrešnih zaključaka i odgovora. Sada je svaki korak važan. Na čelu naše borbe je struka i mi moramo čuti šta nam oni govore. Kada oni daju zeleno svijetlo za kraj, onda ćemo znati da je to i zaista kraj epidemije.

Pojedine države, poput Austrije, Danske, Češke, su najavile postepeno ukidanje privremenih mjera, i to od druge polovine aprila postepeno, a od maja potpuno ukidanje privremenih mjera. Čak je i italijanski premijer najavio ublažavanje mjera početkom maja. Kakve su Vaše procjene kada je o Crnoj Gori riječ?

HRAPOVIĆ: Vjerujem da bi drugu polovinu maja mogli dočekati sa postepenim ukidanjem nekih mjera. Opet kažem, to šta ćemo raditi u drugoj polovini maja zavisi od našeg ponašanja juče, danas, sjutra i svih narednih dana. Iako najveći dio crnogorskih građana poštuje mjere i preporuke Ministarstva zdravlja, na čemu sam im posebno zahvalan, postoji jedan dio koji odbija da prihvati da je rizično ponašanje u ovim danima nešto što nas sve skupa dovodi u veliku opasnost.

Svakodnevno smo u prilici da gledamo kakav danak takvih ponašanja imamo u mnogim evropskim zemljama, mnogo bogatijim, sa značajno razvijenijim zdravstvenim sistemima i značajno većim ulaganjima u sve djelatnosti. Naš motiv postignuća mora biti visok. Ako se sada uzdržimo od svih izazova koje nam, prije svega, lijepo vrijeme donosi ovih dana, onda ćemo biti u prilici da ljeto koristimo onako kako treba. Ako sada budemo neozbiljni, naše šanse da budemo kraće u ovom vakuumu, mogu biti neizvjesne.

Početak borbe protiv koronavirusa kod nas, ali i u drugim državama, obilježila je nestašica medicinske opreme. Opremu sada imamo, apoteke su snabdjevene, stigao je i zavidan broj respiratora. Veliki broj opreme stigao je i putem donacija. Jeste li očekivali ovakav odziv donatora? Šta to pokazuje?

HRAPOVIĆ: Iako nepoželjna i teška, ova situacija je pokazala jednu pravu i veliku Crnu Goru. Ovo je najbolja Crna Gora koju pamtim. Nije manjkalo na ovim prostorima najrazličitijih nevolja i izazova. Uvijek smo imali odgovor vrijedan pohvale. Odgovor Crne Gore, njenih građana, kako onih koji žive ovdje, tako i onih koji su van granica, u vrijeme borbe protiv virusa korona vrijedan je istinskog divljenja. Pomoć i donacije svakako su dobrodošle i biće korištene na pravi način i u prave svrhe. Odnos onih koji su smatrali da treba da pomognu, neprocjenjiva je vrijednost ovog društva.

SLIJEDI NABAVKA JOŠ 100 RESPIRATORA

Nedavno ste saopštili da stiže još respiratora. O kojoj se brojci radi i odakle stižu?

HRAPOVIĆ: Trenutno u crnogorskom zdravstvenom sistemu imamo 149 respiratora. Očekujemo da će tri stići za nekoliko dana. Sa UNDP-om je dogovorena nabavka još 100, a prvih 40 respiratora iz ovog ugovora stići će do kraja mjeseca.

Šta je sve pokazala pandemija koronavirusa, kada se radi o resoru na čijem ste čelu?

HRAPOVIĆ: Znali smo da imamo odgovorne i vrijedne profesionalce u sistemu zdravstva. Znali smo koliko su ličnih odricanja doživjeli da bi sistem bio održiv i da bi napredovao. Zna se i da su to ljudi koji u ovom društvu moraju zavređivati mnogo više brige cjelokupne zajednice kojoj pripadaju i o kojoj oni vode računa. Iako je država u prethodnom periodu uložila značajna sredstva u nabavku savremene medicinske opreme, rekonstrukciju i adaptaciju radnih prostora, kao i edukaciju medicinskog kadra kroz raspisivanje velikog broja specijalizacija i subspecijalizacija, naša zdravstvena politika u narednom periodu mora biti više i agilnije naslonjena na ove ljude i na uslove u kojima rade.

Sada kada nam je struka pružila sve i bila jedini izlaz iz situacije u kojoj se cijeli svijet nalazi, mi moramo biti riješeni da zdravstvenu struku podržimo i više i izdašnije u vremenima koja dolaze. Vlada jeste imala sluha za zahtjeve zdravstvenih radnika i kroz povećanj e zarada pokazala da cijeni ovaj poziv. Od sada moramo biti svjesni da je snaga jedne države i njeno razvijeno zdravstvo i stalna bri ga o onima koji sistem zdravstva čine održivim i neprikosnovenim.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *