Naslovna / Vijesti / Društvo / Čavić: Ovo je bezobrazluk, zbog nemara rizikujemo živote

Čavić: Ovo je bezobrazluk, zbog nemara rizikujemo živote

Samo što su nakon sedmodnevnih napora uspjeli da stave pod kontrolu požar u selu Mataruge, vatrogasci su juče ponovo morali da intervenišu jer je neko od neodgovornih mještana paljenjem vatre čistio livadu u blizini crkve.

Vjetar je širio vatru na sve strane i samo zahvaljujući nadljudskim naporima Službe zaštite spašeni su nekoliko kućai seosko groblje.

Komandir Službe zaštite Goran Čavić ogorčen je ponašanjem sugrađana jer ugrožavaju svoje i živote komsija i vatrogasaca.

“Nemam drugu riječ osim bezobrazluk. Nakon sedam dana dežurstva danas je neko i usred sela zapalio livade. Vatra se velikom brzinom približava seoskom groblju i kućama. Neke objekte smo spasili u posljednjem momentu. Stvarno više ne znam da li više vrijedi sve ovo što radimo. Ovo se desilo sad usred dana u Matarugama, na 30 do 50 metara od seoske crkve. Vatrogascima su svakodnevno zbog nemara ugroženi životi”, priča Čavić.

Požari su u pljevaljskoj opštini bjesnili i tokom vikenda, posebno u nedjelju.

“U nedjelju smo bili prinuđeni, pored odjeljenja vojnika u Matarugama da pozovemo još pripadnika Vojske u pomoć zato što smo imali požare u Bukovici, Kruševu, Vrbici, Mijakovićima, Adrovićima, Bobovu, Trlici, Zabrđu i tako dalje. Za požar u Bogiševcu nijesmo više imali ljudi, tako da smo poslali ovu smjenu koja dežura za potrebe grada i uz pomoć vojnika koji su brzo došli, pa smo uspjeli da ga stavimo pod kontrolu. Požari koji nastaju oko grada kao što su Bogiševac, Vodice, Golubinja su nedvosmisleno namjerno izazvani”, kazao je Čavić.

Bijelo Polje: U aprilu gasili 70 požara

Rukovodilac Službe zaštite i spašavanja Milonja Rakonjac kaže da su u protekla dva dana, gasili vatru na 12 lokacija.

“Vatrogasci su, između ostalih intervencija, odbranili kuće u Cerovu, Grančarevu. Gorjela je šuma i nisko rastinje u mjestima Strojtanica, Jagoče, Kanje, Odrin, Pećarska, Cerovo i Loznice. Prekjuče je požar opet bio aktivan u Cerovu, te u Grančarevu, na Babića brijegu, u mjestu Crnionica i Ujniče. Zahvaljujući blagovremenoj reakciji požari su stavljeni pod kontrolu a u Cerovu, Grančarevu i Jagoču od vatrene stihije su odbranjeni i stambeni objekat”, kazao je Rakonjaci.

Uz konstataciju da je uzrok požara uglavnom ljudski faktor, Rakonjac je naveo da su od početka godine intervenisali 231 put, a samo u toku ovog mjeseca gasili su više od 70 požara.

Kolašin: Jedva ođbranjene kuće u Vranještici

Predsjednici mjesnih zajednica treba da aktivnije prate što se dešava na njihovim teritorijama, jer šumski požari koje izazivaju neodgovorni građani ugrožavaju živote i imovinu. Tu poruku je poslao predsjednik MZ Vranještica Rajo Dukić nakon što je proteklu sedmicu, zajedno sa mještanima i kolašinskim vatrogascima, proveo u gašenju požara.

“Gorjelo je od Dragićevog mosta ka Vranještici i Barama Kraljskim, zatim u Čukama, Suvoj Gori, a na Bukovoj Poljani smo jedva odbranili tamošnju crkvu. Vatrogasci iz Kolašina su bili prisutni, ali je vjetar stalno obnavljao vatru. Osim toga, bilo je požara na cijeloj teritoriji opštine a uz sav napor i požrtvovanje vatrogasaca, ne mogu da stignu na svaku stranu. Zbog toga su mještani podnijeli veliki teret”, priča Đukić.

Kuće su, kaže on, odbranili ali se pita što će biti narednog puta, kada se ponovo dese požari koje izazivaju neodgovorni.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Djecu treba informisati o mjerama, ali ih ne opterećivati

Prolazimo kroz period realne prijetnje za zdravlje, suočavamo se sa virusom koji je za kratko …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *