Naslovna / Vijesti / Društvo / Mugoša: Vjerska okupljanja su veliki rizik, sveštenstvo MCP da pozove vjernike da ostanu kući

Mugoša: Vjerska okupljanja su veliki rizik, sveštenstvo MCP da pozove vjernike da ostanu kući

Direktior Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je u susret pravoslavnom Vaskrsu kazao, da je u ovom trenutku pandemije koronavirusa, svako javno okupljanje ruzično, a da još veći rizik nose vjerska okupljanja. On je na konferenciji za novinare saopštio da je tim ljekara održao sastanak sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko primorske i da su im data uputstva. Mugoša je poručio MCP da njihovo sveštenstvo mora pozove sve vjernike da ostanu kući, kako bi svi ostali zdravi i živi.

Podsjećamo da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović juče ocijenio da postoji način da se organizuje služba za Vaskrs, na način da zadovolji potrebe vjernika a da ispoštuje preporuke i naredbe. Boban Mugoša je na to odgovorio vjerska okupljanja predstavljaju najveći rizik za širenje koronavirusa, i objasnio je zbog čega.

“Svako okupljanje, da li je vjersko ili neko drugo, utiče na to da se epidemiološki rizik značajno povećava. Kada su vjerska okupljanja u pitanju rizik je još veći. Tu se okupljaju ljudi sa više lokacija, koji se ne poznaju, pa ako se pojavi bolest, onda ne možete da pronađete kontakte. Ne smijemo kršiti naredbe koje su izdate. Ne znam koliko puta da sam ovo ponovio i kojim rječnikom da govorim a da me rzumiju. Ovakvo okupljanje je prevelik rizik da bi se dozvolilo”, zaključio je Mugoša.

On je naglasio da je u prethodnom periodu o vjerskim obredima u ovim situacija iznio svoje mišljenje. Podsjetio je da je i patrijarh Moskovski naredio da svi vjernici ostanu kući.

“Tako je uradio papa, ako za njih to važi, šta mi treba da uradimo da sveštenstvo MCP, shvati da svaki poziv na okupljanje i na dolazak u vjerske objekte predstavlja jako veliki rizik, a to je da neko dovodi pojedince, vjernike u opasnost hoće li se inficirati i hoće li se infekcija prenijeti na druge. To je prevelik rizik. Na zajedničkom sastanku doktora Jevta Erakovića, Ranka Lazovića, Senada Begića i mene sa predstavnicima MCP, data su im uputstva. Iz nekih današnjih izjava vidim da i dalje ostaje nedorečeno. Tvrdimo, nije dobro, nije dozvoljeno da se drugačije slavi Vaskrs, sem u domovima, u krugu svoje porodice”, poručio je Mugoša.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je najavio da će policija zajedno sa drugim nadležnim organima obezbjediti dosljedno poštovanje naredbi i mjera o sprječavanju širenja koronavirusa.

I vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Ivica Stanković je poručio da očekuje da vjernici i sveštenstvo MCP poštuju zakone, a da za njegovo kršenje prijeti kazna zatvora i do 12 godina.

Izvor: CdM

O RTPV

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *