Naslovna / Vijesti / Društvo / Preporuke za vlasnike životinja u vrijeme COVID 19: Ne odlaziti kod veterinara bez prethodne konsultacije

Preporuke za vlasnike životinja u vrijeme COVID 19: Ne odlaziti kod veterinara bez prethodne konsultacije

U skladu sa mjerama koje se preduzimaju zbog pandemije koronavirusa, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Veterinarska komora Crne Gore pripremili su preporuke za vlasnike životinja, koje treba primjenjivati preventivno, kako bi zaštitili zdravlje i dobrobit svojih životinja, poštujući istovremeno mjere i preporuke za zaštitu javnog zdravlja.

Takođe, pripremljene su i preporuke za veterinarske ambulante u dijelu organizacije obavljanja posla u vrijeme pandemije, a sve sa ciljem poštovanja preporuka Nacionalnog korodinacionog tijela za zarazne bolesti u dijelu sprečavanja širenja virusa.

Širenje COVID-19 virusa je posljedica prenosa s čovjeka na čovjeka. Prema postojećim naučnim saznanjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), životinje nemaju ulogu u prenošenju ove bolesti.Iako nema dokaza da kućni ljubimci i domaće životinje mogu širiti bolest, ipak iz preventivnih razloga apeluju na vlasnike i držaoce životinja da budu odgovorni.

Osnovna preporuka za vlasnike i držaoce životinja je da izbjegavaju odlazak kod veterinara ukoliko je stanje životinje takvo da posjeta veterinaru može da sačeka. U svim slučajevima, obavezno treba da prvo pozovu svog veterinara, kako bi dobili preporuke za dalje postupanje.

Veterinar će pomoći u određivanju najpogodnijeg načina zaštite zdravlja životinje u konkretnoj situaciji.

Životinje koje su pod terapijom treba da nastave da je primaju, a ukoliko je neophodna stručna pomoć, nakon dogovora sa veterinarom zakazati dolazak u ambulantu. Životinje treba redovno tretirati protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita.

Vlasnici kućnih ljubimaca, u slučajevima da su bolesni od COVID-19, nalaze se u samoizolaciji ili karantinu, u skladu sa nalozima nadležne epidemiološke službe, treba da odlože sve zakazane ili planirane veterinarske preglede kućnih ljubimaca i/ili domaćih životinja do isteka propisanih mjera, ukoliko nijesu hitni.

Ukoliko je vlasnik životinje zaražen COVID-19 i misli da njegovoj životinji treba veterinarska pomoć, potrebno je da kontaktira nadležnog veterinara koji će odrediti najbolji način da životinja dobije odgovarajući veterinarski tretman.

Iako za sada ne postoje naučni i stručni dokazi koji upućuju na to da kućni ljubimci mogu širiti COVID-19 virus na druge ljude ili druge kućne ljubimce,preventivne i opšte higijenske mjere u postupanju sa životinjama su neophodne, u cilju zaštite javnog zdravlja.

Uprava i Veterinarska komora, u kontekstu navedenih preporuka, izradile su i panflete sa savjetima za vlasnike kućnih ljubimaca i veterinarske ambulante.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

DPS Pljevlja: Milinković podnio ostavku, Živković na čelu Radne grupe

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Pljevlja Vlade Milinković podnio je ostavku na tu funkciju iz moralnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *