Naslovna / Vijesti / Društvo / Proljećna zaštita voćnjaka i vinograda

Proljećna zaštita voćnjaka i vinograda

Lijepo vrijeme pokrenulo je vegetaciju kod svih voćnih vrsta i vinove loze. Ovo je i pravo vrijeme za proljećnu zaštitu koja ima za cilj da redukuje brojnost štetnih organizama koji su prezimljavali u zasadu i koji se aktiviraju sa porastom temperature. Zbog toga iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja  kažu da je prije svakog hemijskog tretmana potrebno zatražiti savjet stručnjaka i poštovati preporuke vezano za koncentraciju/dozu preparata, nošenje zaštitne opreme, kao i bezbjedno odlaganje korišćene ambalaže od pesticida.

Iz Ministarstva poljopivrede i ruralnog razvoja ističu da kada je riječ o hemijskoj zaštiti važno je pratiti fenofazu u kojoj se voćka nalazi i u zavisnosti od toga primijeniti odgovarajuća sredstva. Takođe je potrebno znati šta suzbijamo, odnosno, protiv kojih štetnih organizama preduzimamo mjere.

Koštičave voćne vrste (višnja, trešnja, breskva, kajsija, šljiva)najranije kreću sa vegetacijom. Većina njih upravo cvjeta. Važno je znati da u cvjetanju ne treba prskati! Ovo prije svega zbog opasnosti da dođe do trovanja pčela, što se često dešava u praksi. Takođe je važno imati na umu da su pčele najvažniji oprašivači voćaka i da upravo od njihove aktivnosti zavisi uspjeh u oprašivanju.

Jabučaste voćne vrste (jabuka, kruška, dunja) obično kreću kasnije sa vegetacijom od koštičavih. Prskanje se obavlja prije ili poslije cvjetanja, kombinacijama fungicida koje su preporučene i za koštičave vrste, a u cilju zaštite od uzročnika pjegavosti i rupičavosti lišća, kao i lisnih vaši, kruškine buve i dr. Tretman se ponavlja nakon 10-ak dana.

Kada je riječ o vinovoj lozi, u većini regiona došlo je do pojave pupoljaka i prvih listića. Ovo je i pravo vrijeme za hemijsku zaštitu vinograda. Preporučuju se kombinacije za zaštitu od plamenjače i pepelnice. Ukoliko nastupi kišni period od 2-3 dana praćen jačom kišom, dolazi do spiranja prepata i prskanje treba ponoviti – savjetuju iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Kavarić: Ohrabruje pad broja pregleda u kovid ambulantama

Pad broja pregleda u kovid ambulantama zabilježen je od 14. septembra, kaže direktor Doma zdravlja …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *